Bron: Pixabay
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Samenleving -

Armen vijf keer vaker slachtoffer van extreem weer

Mensen in lage- en middeninkomenlanden hebben vijf keer meer kans hun huis te moeten ontvluchten wegens extreem weer dan mensen in rijkere landen. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam op basis van een nieuw onderzoek.

donderdag 2 november 2017 20:21
Spread the love

In Uprooted by Climate Change illustreert Oxfam de ongelijkheid van de klimaatverandering: arme bevolkingsgroepen die nauwelijks bijdragen aan de CO2-uitstoot, hebben een veel grotere kans ontheemd te raken door de klimaatverandering.

Droogte

Op basis van gegevens uit de periode 2008 tot 2016, constateren ze dat in arme landen 14 miljoen mensen ontheemd raakten door extreem weer (0,42 procent van de bevolking), en in rijke landen 1 miljoen mensen (0,08 procent van de bevolking). “Dit is waarschijnlijk nog een onderschatting, aangezien in deze aantallen rampen die traag verlopen, zoals droogte en stijging van de zeespiegel, niet zijn meegerekend.”

Oxfam schat dat alleen al in de eerste 9 maanden van 2017 ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd raakten als gevolg van droogte.

“De klimaatverandering tast kustlijnen aan en leidt tot overstromingen. Landbouwgrond verdroogt, waardoor miljoenen mensen die praktisch niets bijdragen aan de klimaatverandering, ontheemd raken. Het is fout om deze mensen alleen te laten opdraaien voor de gevolgen van rampen die veroorzaakt zijn door anderen”, zegt Tracy Carty, klimaatexpert bij Oxfam.

Geweld

Op Fiji, het land dat vanaf 6 november voorzitter is van de VN-Klimaatconferentie in Bonn, raakten al 55.000 mensen ontheemd. De cycloon Winston kostte de kleine eilandstaat in de Pacific in 2016 een vijfde van het bruto nationaal product.

Het rapport wijst er ook op dat vrouwen en kinderen en inheemse bevolkingsgroepen onevenredig geraakt worden door de klimaatverandering. Voor vrouwen betekent ontheemding een grotere kans op geweld en slechtere toegang tot hulp.

Oxfam roept regeringen onder meer op de uitstoot van broeikasgassen sneller terug te dringen en meer hulp te bieden aan regio’s die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering.

take down
the paywall
steun ons nu!