VRT-weergave van de actie.

VRT brengt fake news

maandag 25 september 2017 21:57
Spread the love

De VRT-nieuwsdienst heeft een fake news-verslag gemaakt van de tocht der togati in Leuven vandaag. Vergelijk: de tweede zit valt in juni (dat wordt misschien binnen vijf jaar ingevoerd als de andere universiteiten meewillen), of: de stoet der togati wordt ontvangen door een erehaag van een kleine 100 activisten en 10 (tien!) professoren in toga die de onmiddellijke stopzetting vragen van een onderzoek in samenwerking met de Israëlische politie, omdat die mensen martelt, ook kinderen. En die samenwerking is volgens het internationaal mensenrecht en ook volgens de EU-richtlijnen illegaal.

Erehaag, 10 professoren in toga die protesteren (volgens mij een unicum in zes eeuwen universitaire geschiedenis), overhandiging taart, overhandiging petitie – allemaal weggeknipt. En dan nog onhandig: de suissen komen buiten en hup, cut naar een dak en dan de stoet een stuk verderop. Toch is de actie nog zichtbaar (zie foto met rode cirkel).

Dit is fake news, dames en heren. Fake news. Er zijn in elk geval 10 togati en minstens 50 activisten getuige. En er is veel beeldmateriaal. Ook een kort interview met mij door een VRT-journaliste. Over marteling. Nee. Of de tweede zit misschien binnen vijf jaar in juni valt is het enige wat over de stoet der togati valt te melden. Ik roep iedereen op om het beeldmateriaal te verspreiden via sociale media en te eisen dat de VRT dit rechtzet. Ik hoop dat de universiteit dit ook zal eisen. Marteling of tweede zit in juni. Ik zou er een grapje over willen maken, maar ik vind dit erger dan schandalig: obsceen.

Lieven De Cauter

P.s.: Als we via sociale media al dat beeldmateriaal boven halen en delen, kunnen we aantonen dat de intussen al wat oude slogan ‘Don’t blame the media, be the media’, echt werkt. Misschien is het tijd voor een nieuwe versie van die oude slogan: ‘Be the media, to shame the media’. Hier alvast een heel fraai verslag, met veel foto’s. 

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!