Satellietfoto van de monding van de Amazone. Een vijfde van al het rivierwater dat in heel de wereld in zee uitmondt komt van deze rivier (WikiMedia Commons/Public Domain)
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

Total, BP willen boren in koraalrif Brazilië

De Braziliaanse overheidsdienst voor leefmilieu heeft op 30 augustus 2017 een milieueffectrapportage van oliebedrijf Total afgekeurd. Daardoor krijgt het bedrijf voorlopig geen vergunning om te boren bij het Amazonerif.

donderdag 31 augustus 2017 11:55
Spread the love

Total wil samen met BP boren vlakbij het Amazonerif, een uniek en pas recentelijk ontdekt ecosysteem in de kustwateren van Brazilië voor de monding van de Amazone. Het rif bestaat uit koraal, sponzen en kalkhoudende algen. Sinds de ontdekking in 2016 werden nog nieuwe soorten aangetroffen.

Het Braziliaanse Instituut voor Leefmilieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen IBAMA zegt in een verklaring op 30 augustus dat petroleumgigant Total te weinig informatie geeft over de mogelijke milieugevolgen van het project. Het bedrijf geeft in een eigen risicoanalyse aan dat er 30 procent kans is dat de olie het rif bereikt in geval van een lekkage.Het Braziliaanse koraalrif voor de monding van de Amazone (Greenpeace)

IBAMA wil onder meer extra informatie over de gevolgen voor vogels en zeedieren zoals schildpadden en analyses wanneer lekkendede olie zich verspreidt in het water. Het instituut meldt al driemaal om gedetailleerde informatie te hebben gevraagd. Total heeft nu nog één mogelijkheid die te verstrekken, anders wordt de vergunningsaanvraag definitief afgewezen. 

Protest uit de hele wereld

“Na twee jaar en diverse onbeantwoorde vragen, blijkt dat Total niet kan voldoen aan de eisen van regulator IBAMA”, zegt Helena Spiritus van Greenpeace in Brazilië. “Het bedrijf laat zien dat het incompetent is en er niet klaar voor is te boren in de buurt van het Amazonerif. IBAMA moet het niet nog een kans geven dit kostbare ecosysteem in gevaar te brengen.

“De enige juist beslissing is dat Total het plan om in de monding van de Amazone te gaan boren, opgeeft, in plaats van naar manieren te zoeken om dit risicovolle project toch door te laten gaan. Wetenschappers, de plaatselijke bevolking en het Braziliaanse Milieuagentschap hebben het al verworpen.”

Volgens Greenpeace hebben reeds meer dan 1,2 miljoen mensen uit de hele wereld Total en BP tot nu toe opgeroepen af te zien van hun plannen om te boren bij het Amazonerif. Deze petitie is nog steeds toegankelijk

take down
the paywall
steun ons nu!