Fotoverslag, Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek, België, Brussel -

Vredesactivisten slaan hun tenten op tegen wapenhandel

Een tiental vredesactivisten bezetten op 23 mei een halve dag een kantoor van de Europese Commissie. Ze pikken het niet dat de Europese Unie sinds dit jaar de wapenindustrie subsidieert voor het doen van militair onderzoek. Rond de middag werden de activisten door de politie ontzet. Er vonden geen arrestaties plaats.

dinsdag 23 mei 2017 15:32
Spread the love

In aanloop naar de NAVO-top later deze week, voeren vredesactivisten vandaag actie aan de kantoren van de Europese Commissie.

Een tiental sloeg vandaag, 23 mei, zijn tenten op in de gebouwen van de Europese Commissie. Ze weigerden te vertrekken zolang de Europese Unie blijft doorgaan met de subsidiëring van de wapenindustrie. 

Sinds dit jaar geeft de Europese Unie voor het eerst 90 miljoen euro voor militair onderzoek aan de wapenindustrie. Dat is een voorbereidend onderzoeksprogramma. De Europese Commissie stelt voor om vanaf 2021 een grootschalig onderzoeksprogramma te starten van 3,5 miljard euro voor zeven jaar.

“Trump mag deze week dan pleiten voor verhoogde militaire uitgaven, dat wil niet zeggen dat de Europese Unie zomaar miljarden moet vrijmaken voor subsidies aan de wapenindustrie”, zegt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie. “De Europese Commissie zet zo onze veiligheid en die van miljoenen anderen op het spel enkel voor het profijt van een industrie met bloed aan haar handen”, klinkt het bij de activisten.

NAVO-lidstaten komen deze week in Brussel samen om te praten over militaire samenwerking. Het verhogen van de defensie-uitgaven staat daarbij hoog op de agenda. De NAVO pleit al langer voor een verhoging van de militaire uitgaven naar twee procent van het bruto nationaal product van NAVO-lidstaten.

“Geen Europa op maat van de wapenindustrie”

Met de lancering van het Europees Defensie Actieplan maakte de Europese Commissie in 2016 het versterken van defensie een beleidsprioriteit. Het actieplan stelt tal van maatregelen voor die de wapenindustrie financieel moeten ondersteunen.

“Dat is niet verwonderlijk”, zegt Vranken. “De wapenindustrie is kind aan huis bij de Europese Commissie.” Interne documenten van de Europese Unie tonen aan dat de Commissie tientallen ontmoetingen heeft gehad met de wapenindustrie over het opstarten van een militair onderzoeksprogramma.

“Het versterken van de wapenindustrie leidt niet tot een veiliger Europa in een veiligere wereld. Integendeel. Europese wapens duiken op in conflicten wereldwijd en zijn net een katalysator voor geweld en conflict,” aldus Vranken.

Dat is niet zonder gevolgen. Volgens cijfers van het onderzoeksinstituut SIPRI staan de Europese lidstaten in voor 28,4 procent van de wereldwijde wapenexport. Ook landen die betrokken zijn in gewelddadige conflicten worden bevoorraad met Europese wapens. Zo ontvangt Saoedi-Arabië bijna de helft van haar wapens vanuit Europa.

“Het is tijd dat de EU beseft dat het ondersteunen van de wapenindustrie niet leidt tot meer vrede en veiligheid. We hopen dat deze actie een wake-up call mag zijn voor de EU-beleidsmakers om dringend van spoor te veranderen”, zegt Vranken nog.

De actie vandaag trapt een week van acties af in het kader van de NAVO-top die deze week in Brussel plaatsvindt.

take down
the paywall
steun ons nu!