Een Syrische familie in het Azraq-kamp.
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving -

Jordanië heeft eerste vluchtelingenkamp op zonne-energie

Het vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië is volledig overgeschakeld op zonne-energie. Het geld dat zo bespaard wordt kan geïnvesteerd worden in andere voorzieningen voor de twintigduizend Syrische vluchtelingen in het kamp.

donderdag 18 mei 2017 16:43
Spread the love

Het vluchtelingenkamp bevindt zich in een afgelegen gebied in het noorden van Jordanië. Omdat elektriciteit erg duur is in Jordanië moesten de twintigduizend bewoners in het kamp, allemaal Syrische vluchtelingen, het tot nu toe grotendeels zonder elektriciteit stellen. Dat zorgde voor extra problemen in het dagelijkse leven van de bewoners.

Azraq is het eerste vluchtelingenkamp ter wereld waar nu een zonne-energiecentrale is gebouwd. De centrale heeft een capaciteit van 2 megawatt maar die kan in de toekomst worden opgetrokken tot 5 megawatt. De gratis duurzame energie voor de bewoners bespaart hen veel geld dat kan worden geïnvesteerd in andere voorzieningen.

Meer veiligheid, meer waardigheid

Elke familie kan het zich nu veroorloven om een ijskast te hebben, de tent ‘s avonds te verlichten en telefoons op te laden. Dat laatste is erg belangrijk voor vluchtelingen omdat het de enige manier is om contact te houden met familieleden in andere landen.

“We maken het leven van de vluchtelingen in Azraq met deze zonne-energiecentrale letterlijk een beetje lichter”, zegt Kelly Clements van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhrc. “Dat heeft niet alleen een symbolische betekenis, maar zorgt ook voor een meer veilige omgeving en meer waardige levensomstandigheden. Bovendien hebben kinderen nu de mogelijkheid om ook ‘s avonds te studeren”.

“UNHCR bespaart nu miljoenen dollars. Bovendien zorgt dit voor een forse CO2-reductie en betere leefomstandigheden voor zeer kwetsbare kinderen en hun families”, zegt Per Heggenes, ceo van IKEA Foundation, de organisatie die de 8,75 miljoen euro voor de bouw van de zonne-energiecentrale volledig financierde.

Door de actie ‘Beter licht, beter leven’ in de IKEA woonwarenhuizen werd voor elke verkochte ledlamp 1 euro gedoneerd aan UNHCR. De campagne bracht in totaal 30,8 miljoen euro op.

take down
the paywall
steun ons nu!