(foto archief - lezing Gent)
Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

De Morgen en Theo Francken maken nu ook van factcheck fake news

Vandaag (5/5) publiceerde De Morgen een factcheck rond de stelling of journalisten geweerd werden uit de lezing van Theo Francken in Gent. Het is een factcheck die regelrecht onder de categorie fakenews valt.

vrijdag 5 mei 2017 14:23
Spread the love

Laten we eerst beginnen met de feiten. Op de lezing van Francken aan de UGent op 23 maart, georganiseerd door de studentenkring VRG, werd aan journalisten gevraagd om de zaal te verlaten. We zaten toen al in de zaal en waren dus in eerste instantie binnengelaten. Voor de lezing begon kwamen twee leden van VRG naar ons met de expliciete vraag om de zaal te verlaten “omdat Theo Francken geen journalisten in de zaal wou”. Die vraag werd ons meermaals gesteld. We weigerden in te gaan op die vraag en hebben ons daarna verspreid in de zaal. Uiteindelijk hebben we de lezing kunnen bijwonen.

Dit zijn feiten die door meerdere personen bevestigd worden. Het is dus 100 procent waar dat druk gezet werd op journalisten om de zaal te verlaten. Bij aanvang van de lezing vroeg Theo Francken ook of er journalisten in de zaal waren. Niemand van de journalisten die toen in de zaal zat, heeft de vinger opgestoken.

We weten ook met zekerheid dat iemand die kritisch tussenkwam tijdens de lezing in Gent, vervolgens vooraf verboden werd om een volgende lezing van Francken aan de KULAK bij te wonen. Hij werd daarvan op de hoogte gesteld door de KULAK.

Nogmaals, dit zijn feiten. Dit is wat er gebeurd is. En het is onze taak te benadrukken dat dit ook echt gebeurd is. We zullen dat ook blijven doen.

Theo Francken ontkent het voorval. Het VRG weigert te reageren aan onze redactie. Dan hoop je dat collega-journalisten je ruggesteunen die ook getuige waren van het voorval. Maar nee. Er heerst een sfeer die alles heeft van een omerta. De betrokken journalisten reageerden niet zelf, maar lieten dat over aan de hoofdredactie.

En dan komt De Morgen met een zogenaamde factcheck. Het is ronduit stuitend dat het artikel dat in De Morgen verscheen gepresenteerd wordt als een factcheck. Dat is het namelijk helemaal niet. Het feit dat journalisten gevraagd werd de zaal te verlaten wordt er bijvoorbeeld in voorgesteld als een ‘stelling’. Dat is het dus niet, het is iets dat effectief gebeurd is. Het is geen vraag, maar een feit.

Maar de conclusie dat journalisten niet geweerd werden uit de lezing van Francken klopt zelfs in logische zin niet. Als persoon A zegt dat pogingen werden ondernomen om journalisten te weren en persoon B zegt dat dat niet zo is, dan volgt daar hoegenaamd niet uit dat journalisten niet geweerd worden. Dan zit je met een tegenspraak, niet met een feit. Bovendien is het ook perfect mogelijk dat aan bepaalde journalisten iets gevraagd werd, en aan andere niks. Dat laatste ontkracht op geen enkele manier het eerste.

We kunnen vaststellen dat de getuigenis van drie journalisten van DeWereldMorgen.be lichter bevonden wordt dan die van de hoofdredacteurs van VTM Nieuws en De Gentenaar, hoofdredacteurs die zelfs niet op de lezing aanwezig waren. De journalisten van VTM Nieuws en De Gentenaar die effectief op de lezing aanwezig waren zwijgen als vermoord.

Heeft Francken de hoofdredacteurs onder druk gezet of is hier sprake van zelfcensuur? Misschien moet iemand daar eens een factcheck rond doen. De gretigheid waarmee Francken de “factcheck” van De Morgen tweet, is veelbetekenend. Hij eist zelfs excuses van ons. Excuses die hij uiteraard nooit zal ontvangen. Waarom zouden we?

We hopen dat de collega-journalisten er toch even bij stilstaan wat ze hier precies aan het doen zijn en dat ze hier zwaar in de fout gaan. Als er al excuses mogen komen, laat het dan die van De Morgen en collega-journalisten zijn. In de eerste plaats excuses aan zichzelf, voor de manier waarop ze plooien voor het dictaat van de macht.

Als er al over zo’n klein voorval zo hard gelogen wordt, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat het gros van de pers vandaag gemuilkorfd wordt door politieke machten of zelfcensuur. En nee, daar worden wij als alternatief medium absoluut niet vrolijk van. Dit is bijzonder deprimerend en shockerend.

Wij blijven onverminderd achter onze versie van de feiten staan, omdat we niet anders kunnen. We hebben het namelijk met onze eigen ogen vastgesteld en krijgen de steun van verschillende andere getuigen.

Ondertussen willen we benadrukken dat dit maar een incident was. Veel belangrijker is dat Theo Francken, een gecontesteerd regeringslid, al maanden op tournée is door Vlaanderen waarbij hij naar eigen zeggen al 20.000 mensen toe heeft gesproken. Tijdens die powerpointshows krijgt hij nooit weerwerk. Er is nooit een debat voorzien. Enkel helemaal op het einde mogen er een paar vragen gesteld worden, maar zelfs dat vragenmoment wordt strak geregisseerd door Francken.

Geen enkele krant heeft ooit al een factcheck uitgevoerd op die show. Dat feit alleen al legt het falen bloot van de hele media.

take down
the paywall
steun ons nu!