Wat als je loon laatste 10 jaar verdrievoudigd was?
Nieuws, Economie -

Wat als je loon laatste 10 jaar verdrievoudigd was?

Nee, we hebben het niet over CEO’s of politieke mandatarissen bij ons, maar over de lonen van het land met de grootste werkende bevolking: China.

zondag 5 maart 2017 12:21
Spread the love

Bijna overal in de wereld stagneren of dalen de lonen. Een meerderheid van de bevolking boert erop achteruit, terwijl een kleine top volop graait. Deze schrijnende tegenstelling is wellicht de belangrijkste oorzaak voor de doorbraak van de rechtspopulisten à la Trump, Wilders, Le Pen, Orbán, Petry, De Wever, …

Maar het kan anders. China herbergt een kwart van de werkende bevolking wereldwijd, dubbel zoveel als de werkende bevolking van de VS en Europa samen. De laatste veertig jaar ging het bnp per inwoner er met sprongen vooruit. En ja, de kloof tussen rijk en arm is toegenomen, maar dat gebeurde niet ten koste van de onderlaag, integendeel. De laatste dertig jaar zijn 600 miljoen Chinezen uit de extreme armoede gehaald, ongezien in de wereldgeschiedenis.

Een blik op de lonen zegt genoeg. De laatste tien jaar zijn de gemiddelde lonen verdrievoudigd. Met een jaarlijkse stijging van 10,5 procent overtreft dit veruit de economische groei. Bijna overal in de wereld blijven de lonen constant of gaan ze zelfs achteruit. Zelfs in India, waar de groei die van China overtreft, bleven de lonen constant. De Indiërs verdienen nu een vijfde van hun Chinese buren.

Vijftien jaar geleden trokken Westerse multinationals massaal naar China omwille van de lage lonen. Dat is stilaan verleden tijd. De gemiddelde lonen in de Chinese industrie zijn nu nog slechts 20 procent lager dan in Portugal. Bulgarije, Macedonië, Roemenië, Moldavië en Oekraïne hadden in 2013 al lagere minimumlonen dan in China …

Onderstaande grafieken van de Financial Times tonen die spectaculaire evoluties. Geen woord daarover in de mainstream media. Het gaat nochtans niet om een detail, maar om een realiteit die heel ons economisch bestel in vraag stelt. Dan maar de aandacht afleiden naar de transfer van enkele Belgische topvoetballers naar ginds of nietszeggende commentaren over de parlementaire zitting in Beijing.   

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

take down
the paywall
steun ons nu!