Altijd voor u klaar, voor uw veiligheid, voor uw stiptheid, voor uw informatie en... voor uw juist vervoerbewijs (deze treinbegeleiders werden toevallig gefotografeerd, ze hebben geen verband met dit artikel) (foto LV)

Treinbegeleiders, dagelijkse warmte in de samenleving

Willy Verbeek is regelmatig blogger op de Community van DeWereldMorgen.be. Hij ziet in onze treinbegeleiders geen mogelijkheid tot besparen, zoals de NMBS-top en de regering wil, maar een broodnodig symbool van warmte en medemenselijkheid in onze samenleving.

dinsdag 20 december 2016 21:25
Spread the love

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik een boontje heb voor treinbegeleiders, misschien iets meer nog voor de vrouwelijke kaartjesknipper dan voor de mannelijke. Dit laatste heeft waarschijnlijk te maken met mijn mannelijke geaardheid. 

De treinbegeleider/ster is het gezicht van de NMBS. Zij/hij is de persoon die we zien, met wie we contact hebben. Het verdwijnen van deze treinbegeleider vergelijk ik met een grote winkelketen die zijn lichtreclame afschaft.

De ‘kaartjesknippers’ zijn een deel van het sociale cement van onze samenleving. Zij zijn een beetje de toeverlaat voor de reiziger, zoals de postbode het ankerpunt is van de samenleving in wijk of dorp.

Toevallig gaat het hier in beide gevallen om bedreigde jobs , functies die geen plaats meer hebben in een liberaal maatschappijmodel, waar iedereen geacht wordt alles voor zichzelf te klaren.

De treinbegeleidster/er heeft een maatschappelijk geweldige baan. Heel wat reizigers die andere talen spreken dan de Belgische staan dikwijls hulpeloos op het perron of maken zich in de trein zenuwachtig over een mogelijke aansluiting. Ik moet vaststellen dat de taalvaardigheid van onze spoorvrouwen en -mannen meestal onze stoutste verwachtingen overtreft. Nochtans gaat het hier niet om hoger gediplomeerde werknemers.

Dit zijn echter mensen die hun job met hart en ziel doen.  Zij begeleiden gehandicapten naar hun zitplaats, verwittigen blinde passagiers bij het afstappen. Welke computer kan dit nog op een verweesde trein zonder begeleider?

Deze geüniformeerde spoorwegman of vrouw straalt ook gezag uit. Hij of zij komt tussenbeide in conflicten of bij ongewenst gedrag.

De veiligheid staat voor dit NMBS-personeelslid centraal. Hij/zij zal zich altijd dubbel vergewissen of het wel het juiste ogenblik moment is om de deuren veilig te sluiten. De wat late reiziger krijgt van haar/hem een kordaat neen wanneer hij of zij nog snel-snel op een totaal onverantwoorde wijze wil instappen.

Met het verdwijnen van deze spoormannen en  -vrouwen verdwijnt de ziel van ‘den ijzeren weg’ en een baken van zachtheid en menselijkheid in onze samenleving.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!