René Gonzalez
Nieuws, Wereld, Politiek, Cuba, Antiterrorisme, Cuba, Cuban Five, Cuba solidariteit -

Anti-terrorist mag UK niet binnen

De eerste vrijgelatene van de Cuban Five zou vrijdag komen getuigen op een Internationale Onderzoekscommissie in Londen. Zou, want hij mag het land niet binnen.

woensdag 5 maart 2014 14:00
Spread the love

Op 7 en 8 maart gaat in Londen de Internationale Onderzoekscommissie door over de zaak van de Cuban Five. De commissie zal voorgezeten worden door een prestigieuze internationale jury.

René González, de eerste van Cuban Five die vrijkwam, is een van de hoofdgetuigen. Enkele uren voor hij zou afreizen naar Londen werd zijn inreisvisum in de UK geweigerd.

Als reden voor de weigering wordt verwezen naar paragraaf 320 2b van de Britse immigratiewetgeving, waarbij (2) the fact that the person seeking entrance to the United Kingdom (b) has been convicted of an offence for which they have been sentenced to a period of imprisonment of at least 4 years. U bent in dat geval, concludeert het document, dus krijgt u geen inreisvisum.

René González kwam vorig jaar vrij als eerste van de Cuban Five. Hij zat 15 jaar opgesloten, na een proces dat Amnesty International als onrechtvaardig bestempelde. De onderzoekscommissie heeft ondermeer als doel dit aspect van de zaak te onderzoeken.

De Britse overheid doet in deze alsof González een gevaar zou betekenen voor de Britse samenleving. Voorlopig hebben we het raden naar het motief voor deze beslissing, maar in het kader van alles wat reeds in en rond de zaak van de Cuban Five gebeurde, moet het ongetwijfeld in politieke richting gezocht worden.

René González reageert: “Het kwam niet als een totale verrassing voor mij. Ik had gehoopt dat ze intelligenter zouden zijn en het verzoek inwilligen, maar ze hebben blijkbaar veel vertrouwen in hun vermogen om lastige kwesties het zwijgen op te leggen. Ik veronderstel dat ze de berekening maakten en dachten dat ze dit konden doen zonder schade op te lopen. Mijn voorstel is dat wij proberen te getuigen via skype. Met wij bedoel ik Fernando[1] en mijzelf. Dat zou een goede reactie zijn op hun zet.”

The Cuban Five zijn vijf Cubaanse agenten die op 12 september 1998 gearresteerd werden in Miami. Ze waren er geïnfiltreerd in anti-Cubaanse terreurnetwerken om zo terroristische acties tegen hun thuisland te voorkomen. In 2011 keurde de Belgische senaat een resolutie goed met het oog op de vrijlating van de Vijf.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!