België, Lokaal, Antwerpen, Sinksenfoor, Brederodestraat, District Antwerpen, Tom Van den Borne, Rob Van de Velde, Nieuw zuid, Konijnenwei, Park Spoor Oost -

Wijkbewoners willen park op Konijnenwei

Ruim tweehonderd bewoners van de Brederodewijk op het Antwerpse Zuid voerden op zondag 16 februari 2014 actie tegen het schrappen van de Konijnenwei als parkzone. Volgens de wijk wil het stadsbestuur de Konijnenwei reserveren als uitwijkmogelijkheid voor de Sinksenfoor of er om er een parking van te kunnen maken.

maandag 17 februari 2014 15:29
Spread the love

De buurt verzet zich hevig tegen de nieuwe plannen die het stadsbestuur voor de Konijnenwei in petto heeft: “Heel wat gezinnen zijn hier precies komen wonen omdat er op deze locatie al meer dan decennia een park werd aangekondigd.”, zeggen de bewoners. “Nu we moeten vaststellen dat de lokale overheid andere plannen heeft met het gebied is de teleurstelling erg groot. In feite zijn we beetgenomen en onder valse voorwendsels naar deze wijk gelokt, dat pikken we niet.”

Petitie

De bewoners hebben ondertussen een petitieactie opgestart en al meer dan 1.800 handtekeningen verzameld om het stadsbestuur onder druk te zetten haar beloftes alsnog na te komen en op korte termijn een park in de wijk op te richten. “Dat is noodzakelijk voor de leefbaarheid van de buurt.” zegt districtsschepen voor Groendomein en Leefmilieu, Tom Van den Borne (Groen), die de actie steunt. “Er is bijna geen groen in de deze wijk en we vrezen dat als de stad haar intentie verder zet om hier een gevangenis, een parking of een evenementenzone van te maken, de ondergrond sowieso moet worden verhard. Een parkbestemming wordt zo zelfs in de toekomst onmogelijk. Het district deelt dus de bekommernis van de buurt. Er wordt sedert 1991 een park op de deze weide gevraagd. Het is dus hoog tijd dat die er komt.”

Recreatiezone

Zodoende vroeg de Brederodewijk zondagmiddag met een wandeling, een winterdrink en een knuffelactie voor de kinderen, op een ludieke manier aandacht voor de Konijnenwei. De Konijnenwei moet een park worden. De verantwoordelijke schepen van de stad Antwerpen voor stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA), vindt de acties echter voorbarig. ‘Er komt tegen volgend jaar, ongeacht de juridische invulling, wel een park op de Konijnenwei. Ik begrijp dus niet goed waarom de bewoners actie voeren. De Konijnenwei werd uit het ruimtelijk uitvoeringsplan als parkzone gelicht en ingeschreven als recreatiezone omdat we de eventuele verplaatsing van de nieuwe af- en oprittencomplexen van de Kleine Ring niet willen hypothekeren. “We vragen gewoon tijd om in alle rust te kunnen overleggen over de zogenaamde spaghettiknoop.”.

Park Spoor Oost

Het is volgens de schepen bovendien helemaal niet zeker dat de Sinksenfoor naar de weide zal uitwijken. Onze optie is namelijk om de jaarlijkse kermis naar Park Spoor Oost te versassen. Uitsluitsel hierover wordt verwacht tegen eind februari als de gesprekken met de NMBS zijn afgerond.. Maar wat er ook zal worden beslist, de Konijnenwei zal een groene zone blijven.”

De bewoners vertrouwen de intentie van Rob Van de Velde echter niet en zijn vastberaden hun protestacties verder te zetten. Ook het districtsbestuur van Antwerpen blijft druk uitoefenen. Momenteel onderzoekt het de officiële kandidatuur die de buurt van de Konijnenwei heeft ingediend om een deel van hun budget voor buurtprojecten in 2015, aan de wijk toe te wijzen. Dat budget bedraagt in totaal zo’n 1 miljoen euro.

take down
the paywall
steun ons nu!