Patrick Hennau, teamverantwoordelijke van De Steenhouwer, heeft voor een laatste keer de stoelen op tafel gezet. (Foto: Joy De Meulemeester)
Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Dakloosheid, De Steenhouwer, Liesbeth Homans, Inloophuis De Steenhouwer, Patrick Hennau -

Het zwarte schaap van de Steenhouwersvest

'De Steenhouwer', een inloophuis voor dak- en thuislozen in Antwerpen, sloot vrijdag 31 januari in mineur. "Het gebouw is niet veilig genoeg meer", zegt OCMW-voorzitster Liesbeth Homans (N-VA). Patrick Hennau, teamverantwoordelijke van De Steenhouwer, hoopt dat de werking een doorstart kan maken op een nieuwe locatie.

maandag 3 februari 2014 12:40
Spread the love

Een inloophuis is een ontmoetingsplaats voor dak-en thuislozen. “Iedereen die dakloos is of het met minder moet doen, kon bij ons terecht”, aldus Patrick Hennau. Hij sloot vrijdag voor het laatst de deuren aan de Steenhouwersvest. De voornaamste reden van de sluiting is dat het gebouw niet brandveilig genoeg is. Maar er is meer aan de hand.

Officieel luidt het dat de capaciteit de massale opkomst niet meer aan kan. “Ook mensen die niet dakloos waren en nood hadden aan een thuis of wat warmte, waren hier welkom. Dagelijks kwam hier meer dan 100 man over de vloer”, legt Hennau uit.

Het gevolg was dat heel wat mensen in armoede in de wijk kwamen. “Er werd daarop vaak gereageerd door de buurt. Ons publiek past sinds de grote opkomst van winkels niet meer in de straat”, stelt Hennau onomwonden.

Mokerslag

Dat het inloophuis per 1 februari gesloten zou worden, was een mokerslag in het gezicht van de organisatie. “Wij hadden gehoopt dat ze minstens zouden wachten tot na de winter, maar ondanks de vele onderhandelingen is het toch 1 februari gebleven. Mensen gaan nu zelf hun weg moeten zoeken naar een plek waar ze terecht kunnen.”

Mensen die in ‘De Steenhouwer’ kwamen, kunnen intussen terecht bij Kamiano aan de Lombardenstraat. De daklozenwerking van de Sint-Egidiusgemeenschap biedt mensen in moeilijkheden twee maal per week een maaltijd, een warme douche en medische zorg.

“Het verschil met ‘De Steenhouwer’ is dat ze hier voor anderhalve euro altijd een volwaardige warme maaltijd konden krijgen”, aldus Hennau. Kamiano is ook geen inloophuis. Daardoor zal volgens Hennau maar een vijftigtal daklozen onderdak kunnen krijgen.

Nieuwe locatie?

OCMW-voorzitster Homans (N-VA) verzekerde de vrijwilligers van ‘De Steenhouwer’ dat ze binnenkort terecht kunnen in een nieuwe dagshelter. Het inloophuis ‘De Vaart’, aan de Italiëlei, blijft intussen open, maar ook daar kampt men met een beperkte capaciteit.

“De thuislozen die terecht konden in ‘de Steenhouwer’, zullen niet meteen op steun kunnen rekenen”, zucht Hennau.

De werking hoopt dat er een nieuw inloophuis komt en gaat er ook alles aan doen om een locatie te vinden.

OCMW-voorzitster Homans stelde op de gemeenteraad dat er binnenkort een nieuw inloopcentrum zal komen in de Van Schoonhovenstraat en nog een derde naar het einde van haar legislatuur. ‘De Steenhouwer’ sluit officieel vanwege een negatief advies van de brandweer en een bouwovertreding.

©  2014 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!