Zweedse journaliste doorbreekt mediaconsensus over Julian Assange
Nieuws, Wereld -

Zweedse journaliste doorbreekt mediaconsensus over Julian Assange

De Zweedse journaliste Helene Bergman pleit voor het afsluiten van de zaak Assange. Daarmee doorbreekt zij voor het eerst de Zweedse mediaconsensus over de zaak. In een artikel getiteld ‘Assange en het Zweedse radicale feminisme’ van 31 januari 2014 in het tijdschrift Paragraf pleit zij voor het afsluiten van de rechtszaak tegen Julian Assange, die nu al drie jaar aansleept.

woensdag 1 januari 2014 16:31
Spread the love

Het is omwille van deze zaak dat Assange al die tijd in de ambassade van Ecuador in Londen verblijft om uitlevering aan Zweden – in feite aan de VS – te vermijden. Meer informatie over de zaak vind je hier. Zij onderzocht de hele zaak opnieuw. Haar argumenten om het afsluiten van de zaak tegen Assange te bepleiten zijn:

  1. De twee betrokken vrouwen, die de zaak in gang zetten, zijn naar de politie gestapt nadat zij hadden vastgesteld dat zij los van elkaar in dezelfde periode vrijwillig sexueel contact hadden gehad met Julian Assange. Zij legden klacht neer om te eisen dat hij een HIV-test zou afleggen (nvdr: Assange was op dat ogenblik voor een aantal lezingen en afspraken in Zweden).
  2. De tabloïds Expressen en Aftonbladet verspreidden op basis van een tip binnen de politie het gerucht dat Assange van ‘verkrachting’ werd beschuldigd, hoewel op het ogenblik dat zij dit gerucht publiceerden er nog geen enkele aanklacht tegen Assange was geformuleerd door het Zweedse gerecht. Dit gerucht verspreidde zich daarop als een vuurtje over de Zweedse en vervolgende de internationale media.
  3. De betrokken Zweedse tabloïds vergaten daarbij aan een aantal elementaire journalistieke regels. De beschuldiging van verkrachting werd immers door geen enkel bewijs ondersteund. 
  4. Helene Bergman verklaart het gedrag van de media in Zweden en in het buitenland als een typische geval van mediahype, waarbij ongecontroleerde beweringen zo dikwijls werden herhaald en herkauwd dat het verhaal een aura van ‘feitelijke waarheid’ bereikte. Zij verwijst daarvoor naar de analyse die Guardian-journalist Nick Davies in zijn boek Flat Earth News maakte.
  5. Er werd op die manier van bij het begin in Zweden een sfeer geschapen waarbij iedere kritische stem werd weggehoond als ‘antifeministisch’ en in feite voor geruime tijd het zwijgen werd opgelegd.
  6. De zaak kan zeer snel afgehandeld raken als het Zweedse gerecht dat wil. Het volstaat dat onderzoeksrechter Marianne Ny naar Londen gaat om Julian Assange in de ambassade van Ecuador te ondervragen.

Journaliste Helene Bergman doorbreekt met haar artikel als eerste de Zweedse media-omerta rond de hele zaak.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!