Regering redt risicobankiers, niet spaarders
Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België, Financiële sector, Bankenhervorming, Risicobankieren, Spaarbanken -

Regering redt risicobankiers, niet spaarders

De organisaties Fairfin, Réseau Financement Alternatif en Roosevelt.be vinden de bankenhervorming van de federale regering te vaag en te vrijblijvend. Het risicovolle tradingbankieren wordt er onvoldoende door aan banden gelegd en de spaarders worden er nauwelijks beter door beveiligd.

zaterdag 21 december 2013 16:35
Spread the love

Hoewel er volgens de betrokken organisaties verbeteringen zijn ten opzichte van het initiële voorstel, blijven de spaarders in gevaar. Met name de bijzonder vage afspraken over de beperking van de trading-activiteiten dragen niét bij tot een versteviging van de Belgische banken. Ze blijven daarom ijveren voor een strikte bankensplitsing, die trading-activiteiten écht afsplitst van het depositobankieren.

In een gezamenlijke persmededeling melden de betrokken organisaties dat het voorstel van minister van financiën Koen Geens (CD&V) een aantal positieve stappen zet. Belgische banken kunnen niet meer voor eigen rekening op de financiële markten handelen. Op die manier beperkt het voorstel voor een gedeelte de blootstelling van spaargeld aan de risico’s van de markt.

Helaas laat het voorstel toe dat de Belgische banken nog steeds voor rekening van derden zullen mogen handelen op de financiële markten. Nog steeds kan 15 procent van het totale volume aan activiteiten van een spaarbank uit trading bestaan. Voor een bank als de KBC-groep (met een totale balans van 256 miljard euro) vertegenwoordigt die 15 procent nog steeds 38,4 miljard euro. 

Bovendien wijzen Fairfin, Réseau Financement Alternatif en Roosevelt.be er op dat het onderscheid tussen de twee verschillende vormen van trading (voor eigen rekening en voor rekening van derden) die Geens probeert in te voeren, in de praktijk bijzonder moeilijk te maken valt. Het is voor bankiers makkelijk om die beperking te omzeilen.

Volgens de drie organisaties is een discussie over welke trading-activiteiten wél en welke niét meer toegelaten zijn, nutteloos. Het is veel beter om alle trading-activiteiten af te splitsen in een afzonderlijke juridische entiteit. Alleen op die manier worden echte garanties geboden voor de veiligheid van het spaargeld. Alleen zo kan worden vermeden dat de overheid opnieuw moet tussenkomen om met belastingsgeld de putten te delven die door onverantwoorde speculatieve privé-investeringen zijn gemaakt.

De volledige argumentatie voor een bankensplitsing leggen Fairfin, Réseau Financement Alternatif en Roosevelt.be uit op de website www.bankensplitsen.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!