GAS-boete voor Tiny?
Nieuws, Samenleving, België, GAS-boetes -

Wat als GAS-boetes echt bestonden?

Soms overtreft de realiteit de fictie. Met de GAS-boetes is dit het geval. Welkom in de georganiseerde verzuring.

donderdag 19 december 2013 14:40
Spread the love

Een man uit Mechelen heeft van de stad twee keer een boete gekregen omdat hij wat vuilnis uit zijn auto in een vuilnisbak had gegooid. Het ging om een onnozel klein plasticzakje met wat vuilnis van de kinderen tijdens de autorit. De man dacht dat dit okee was, want hij gooide het in de vuilnisbak en niet ernaast.

Maar volgens het reglement van de stad is het sluikstorten: enkel ter plaatse geconsumeerde goederen mogen in die vuilnisbakken gegooid worden. “Indien we dat wel toelaten”, dan zouden er volgens de ambtenaar “morgen containers moeten worden geplaatst”. Echt waar, zo zei die man dat met een uitgestreken gezicht voor de camera.

De onverbeterlijke sluikstorter had pech, zijn adres zat toevallig in het zakje. Voor deze onvergeeflijke overtreding van het reglement kreeg de man een GAS-boete van 75 euro. Daarnaast moet hij voor het opruimen van het vuilnis ook nog eens 150 euro betalen. Bekijk het filmpje hier. 

Een vrouw uit Hofstade hangt dan weer een boete van in totaal 400 euro boven het hoofd omdat ze in Mechelen een doktersattest in een openbare vuilnisbak heeft durven gooien. Ze kreeg te horen dat gepersonaliseerd afval daar niet thuishoort en dat ze voor haar handeling een GAS-boete van 250 euro riskeert. Voor het opruimen van het sluikstort zou daar nog eens 150 euro worden bijgeteld. Je zou voor minder naar de dokter gaan.

Een vrouw uit Herentals hangt ook een boete boven het hoofd van 250 euro. Zij had het aangedurfd om vier bankrekeninguittreksels in de vuilnisbak te gooien. Het gaat hier volgens de GAS-ambtenaar wel degelijk om sluikstorten “aangezien de vuilnisbak op zo’n 165 meter van haar huis staat”.

Het gezin werd al in de gaten gehouden, want het “blijkt dat het gezin uit twee personen bestaat en onregelmatig en weinig afval meegeeft met de gemeentelijke afvalophaling”, aldus de ambtenaar.

Blijkbaar worden dus ambtenaren ingezet op het nauwkeurig doorsnuisteren van alle afval in die vuilnisbakken. Overal wordt in stadsdiensten gesnoeid op het personeelsbestand, maar voor dergelijke onnozelheden, pesterijen en big brotherpraktijken is er blijkbaar wel geld en volk.

De voorvallen hierboven zijn geknipte scenario’s voor het satirisch programma ‘Wat Als?’. Het is ver gekomen dat de realiteit kan dienen voor dergelijke surrealistische taferelen. 

take down
the paywall
steun ons nu!