De fietslabelhanger die Villanella volgens een Antwerpse GAS-ambtenaar verkeerd had uitgedeeld.
Nieuws, Samenleving, Politiek, Antwerpen, Antwerpen, Villanella, GAS-boetes, Criminalisering activisme, Openbare ruimte, Gemeentelijke willekeur -

GAS-beleid Antwerpen “ruikt naar intimidatie”

Het Antwerpse kunsthuis Villanella ontving deze maand een GAS-boete vanwege een ludieke actie tegen GAS-boetes. "Moeten organisaties straks voor iedere activiteit vooraf toestemming vragen", vraagt artistiek directeur Marc Verstappen zich af.

maandag 16 december 2013 18:30
Spread the love

“Wij zijn de manne die de GAS doen branne”

Villanella had fietslabelhangertjes beschikbaar gesteld met de slogan “Wij zijn de manne die de gas doen branne”. Volgens Verstappen zijn er van deze hangertjes – die ook gedownload en thuis geprint konden worden – sinds mei inmiddels duizenden verspreid.

“Ontzettend veel mensen hebben belangstelling voor de flyer getoond: van schooldirecties tot jeugdbewegingen. Als al die afgenomen flyers straks op de grond worden gegooid, komen er nog moeilijke tijden voor ons”, zegt Verstappen.

Villanella ontving de boete wegens het ‘verkeerd uitdelen van pamfletten’. Maar wat is dat eigenlijk? “Dat kan van alles zijn, zoals het op straat gooien van drukwerk. Op het moment dat iemand bij ons tien flyertjes komt ophalen en besluit hier iets geks mee te doen, dan zijn wij blijkbaar verantwoordelijk.”

Het was niet de eerste keer dat het kunsthuis beboet werd vanwege het verkeerd uitdelen van promotiemateriaal. “De problematiek van de GAS-boetes wordt vaak gepresenteerd als een Bart De Wever-probleem, maar dat is het niet. Zes jaar geleden ontvingen wij al een boete omdat iemand onze folders uit een café had gehaald en op straat had gegooid”, stelt Verstappen.

“Toen een ambtenaar ons vervolgens opbelde en hier een klacht over uitte, hebben wij laten weten dat wij dit ridicuul vonden. Ook daarom hebben wij uiteindelijk een GAS-boete gekregen.”

Volgens Verstappen heeft Villanella inmiddels al “acht of negen” GAS-boetes ontvangen. Het ging hierbij niet alleen om verkeerd uitgedeeld flyermateriaal, maar ook om geluidsoverlast en onjuist opgeplakte stickers. Door deze rijke ervaring met het GAS-beleid van de stad Antwerpen besloot het kunsthuis de fietslabelhangertjes te voorzien van een ‘ironische knipoog’ in de vorm van de tekst “de eigenaar van deze fiets heeft de flyer zelf opgehangen”.

Maar Verstappen benadrukt dat organisaties als Villanella zich niet overal tegen kunnen indekken. “Ook al vragen we overal toestemming voor, mensen kunnen nog altijd dingen op straat gooien”. Maar het is ook de benadeling van particulieren ten opzichte van initiatieven die de stad zelf (mede-)organiseert die Verstappen steekt.

Zo ontving Villanella haar tweede GAS-boete voor het bevestigen van wegwijzertjes naar een moeilijk vindbare theatervoorstelling. De Zomer Van Antwerpen plaatste eveneens bewegwijzering voor deze voorstelling, maar werd niet beboet omdat dat volgens de bevoegde GAS-ambtenaar ‘eigen zakkenvullerij’ zou zijn.

Willekeur en rechtsonzekerheid

Verstappen is van mening dat het huidige GAS-beleid, waarbij mensen opeens geconfronteerd worden met boetes, naar intimidatie ruikt. “Het gaat ons om twee vragen: wat voor boodschappen kun je nog kwijt in de openbare ruimte, en op welke manier? En moet je als particulier overal toestemming voor vragen?”

Volgens Verstappen worden organisaties en particulieren geconfronteerd met een systeem dat zeer willekeurig en zeer rechtsonzeker is. “Vervolgens werd de minimumleeftijd voor GAS-boetes verlaagd van 16 naar 14 jaar en vonden wij dat het tijd werd om het systeem aan de kaak te stellen”, aldus Verstappen.

Van een heuse actiecampagne kan men volgens Verstappen echter niet spreken. “We reageren eigenlijk nauwelijks op het debat over de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Nu krijgen we toevallig volop belangstelling van de media omdat we onze meest recente boete op Facebook hebben gezet.”

take down
the paywall
steun ons nu!