Aanhangers van de de linkse tegenkandidate Xiomara Castro van Libre (Vrij) trokken massaal door Tegucigalpa omdat er volgens hen gefraudeerd is met de resultaten. (fotos: Giorgio Trucchi - LINyM)
Nieuws, Wereld -

Politieke puzzel in Honduras ligt moeilijker dan ooit

TEGUCIGALPA — Het waren de verkiezingen die vier jaar na de staatsgreep de politieke rust in Honduras hadden moeten doen terugkeren. Het pakte helemaal anders uit. De verliezende presidentskandidate weigert zich bij haar nederlaag neer te leggen, en de partij van de winnaar heeft geen meerderheid in het parlement.

dinsdag 3 december 2013 12:39
Spread the love

Na de stembusgang van 24 november werd Juan Orlando Hernández, de kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), door de kiesautoriteiten tot overwinnaar uitgeroepen.

Maar de linkse tegenkandidate Xiomara Castro van Libre (Vrij) blijft herhalen dat er gefraudeerd is. Zondag trok ze met duizenden Hondurezen door Tegucigalpa om een hertelling van de stemmen te eisen.

Castro’s man, Manuel Zelaya, was vroeger president en werd in 2009 afgezet bij een staatsgreep.

Politieke moord

Bij de betoging werd de lijkkist van José Antonio Ardón meegevoerd. Die was verantwoordelijk voor de motorfietskaravanen van Libre. Zaterdag werd hij vermoord, volgens zijn medestanders om politieke redenen, maar bewijzen daarvoor zijn er niet.

“Ze hebben gefraudeerd, ze hebben ons een klap verkocht, zowel technisch als democratisch, maar deze strijd is nog niet afgelopen”, zei Castro in een toespraak. “Ik ben de verkozen president van Honduras en deze demonstratie vandaag is een duidelijke boodschap aan wie heeft meegewerkt aan de fraude.”

Geslepen politicus

De Nationale Partij heeft geen meerderheid in het parlement, maar volgens politiek analist Miguel Cálix wordt het niet zo moeilijk besturen voor Hernández. “Ze hebben dit zien aankomen en waren al allianties beginnen smeden vanuit het voorzitterschap van het parlement.”

Hernández was tot juni parlementsvoorzitter. “Het is een geslepen politicus, hij kent de knepen, en voor zover ik weet is hij al aan het onderhandelen om tot een meerderheid te komen in het Congres.”

Nieuw is dat de gematigd rechtse Liberale Partij (PL) niet langer de tweede partij van het land is. De PL had na alle vorige verkiezingen samen met de PN bestuurd, de laatste keer met Zelaya (2006-2009).

Veelkleurig landschap

Daarmee is een einde gekomen aan de traditionele dominantie van twee partijen. Het politieke landschap is veelkleurig geworden, zegt verkiezingsexpert Adán Palacios. Daardoor neemt het belang van allianties toe. “Er mag nu niet meer gewacht worden met de hervorming van het verkiezingssysteem. Die moet onder meer leiden tot de invoering van een tweede ronde.”

Sociologe Mirna Flores is geen voorstander van een tweede ronde. “In theorie is dat leefbaar, maar de bestuurbaarheid hier hangt af van duurzamer staatsbeleid, van echte antwoorden op structurele problemen”, zoals armoede, gezondheidszorg, onderwijs, ongelijkheid, werkgelegenheid en onveiligheid.

Van de 128 zetels in het Congres gaan er volgens de huidige uitslag 48 naar de PN, 39 naar Libre, 25 naar de PL en 13 naar de centrumrechtse Anticorruptiepartij.
Bij de vorige verkiezingen, na de staatsgreep van 2009, kon president Porfirio Lobo nog rekenen op 71 zetels voor zijn PN.

Auteur: Thelma Mejía

take down
the paywall
steun ons nu!