Tien jaar geleden richtte Taner Yildiz Mijnart op. (foto: Robyn Williams)
Cultuur, Lokaal, Stampmedia, Genk, Theater, Genk, Interculturaliseren, Mijnart -

Mijnart: jonge, enthousiaste theatermakers willen meer kansen creëren

GENK - Het relatief onbekende groepje van jonge acteurs en performers Mijnart werd tien jaar geleden opgericht door Genkenaar Taner Yildiz, nu 28 jaar. De huidige groep bestaat uit zes gedreven acteurs en performers die zich willen bewijzen ten opzichte van de maatschappij.

woensdag 20 november 2013 12:10
Spread the love

Mijnart is er speciaal voor mensen die de ambitie hebben om op het podium te staan, maar de kans niet krijgen om een professionele acteeropleiding te volgen.

Deze mensen hebben dikwijls weinig of geen kansen en mogelijkheden. Velen van hen hebben hun roots in een ander land waardoor ze soms minder snel tot een opleiding worden toegelaten. Sommigen kunnen zich die opleiding zelfs niet permitteren.

Verschillende culturen komen bij Mijnart samen. Dankzij workshops hebben ze elkaar leren kennen en er is een hechte vriendschap ontstaan.

Dromen realiseren

De enthousiaste ‘Mijnarters’ hebben als doel om een heus videoproject te ontwikkelen. “Momenteel werken we aan een aantal komische sketchshows, zoiets als Tegen de Sterren op”, zegt Taner Yildiz. “Ook zouden we graag meespelen in televisieseries.”

Ze zouden het geweldig vinden, mochten ze daar hun talenten kunnen tonen. “Ons doel is om de dromen van de jongeren te realiseren”, zegt Yildiz. “We willen een brug creëren tussen Mijnart en de professionele acteerwereld. Waarom spelen er in soaps als Thuis enkel Vlaamse acteurs mee?”

Witte wereld

Aïcha Bouharras, educatief medewerkster bij het Internationaal Comité dat Mijnart steunt, vindt de theaterwereld nog steeds een witte wereld. “Ze kunnen de rol van Rus toch ook door een echte Rus laten spelen? We moeten een diversiteitsbeleid voeren.”

Stand-upcomedian Filippo Procaccianti is het daarmee eens. “De deur naar gelijke kansen voor iedereen moet dringend geopend worden. Waar vroeger een gewone gesloten deur was, zijn er nu tralies. We kunnen wel naar binnen kijken, maar binnen geraken, kunnen we nog steeds niet.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!