De Field Liberation Movement uit zorgen over het gunstige advies dat de Adviesraad voor de Bioveiligheid uitgaf voor de aanplant van een zevenjarig GGO-populierenbos in Wetteren. (Foto: Flickr Creative Commons/Leonora Enking)
Nieuws, Economie, Milieu, België, Genetisch gewijzigde gewassen, GGO's, Monsanto, Genetisch gemanipuleerde gewassen, Ggo, VIB, Wetteren, Proefveld Wetteren, Field liberation movement, Biotech+veldproef Wetteren+GGO, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Genetische manipulatie, GGO aardappelen, Aardappelproces, Patattenoorlog, Monsanto, GMO,, Aardappelactivisten, Veldproef Wetteren, Debat-ggo, Populieren, GGO-Populieren -

Veroordeelde GGO-activisten eisen actie tegen Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Monsanto

Op 24 september werden 11 actievoerders van de Field Liberation Movement veroordeeld voor bendevorming wegens het vernielen van een GGO-aardappelveld. De 11 hebben hoger beroep aangekondigd en eisen actie tegen de Monsanto-topman die op 12 november, op uitnodiging van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, zijn opwachting maakt op een conferentie in Gent.

dinsdag 8 oktober 2013 15:32
Spread the love

De rechtbank van Dendermonde deed op 24 september een nieuwe uitspraak in het proces tegen 11 activisten die in mei 2011 een politieke actie ondernamen tegen een GGO-proefveld in Wetteren. De 11 zijn veroordeeld wegens bendevorming en hebben voorwaardelijke celstraffen van 6, 5 en 3 maanden voorwaardelijk opgelegd gekregen en geldboetes van een paar honderd euro. Ook werd er een schadevergoeding in rekening gebracht van in totaal 20.000 euro. Dit is de eerste keer dat activisten in Vlaanderen veroordeeld werden voor bendevorming.

De Field Liberation Movement vindt het kwalijk dat de rechtbank niet wilde ingaan op de vraag of GGO’s gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Volgens de aardappelactivisten zou het aanvaarden van de straf een gevaarlijk precedent scheppen voor toekomstige actievoerders en daarom hebben ze hoger beroep aangekondigd. Daarnaast willen ze dat het handelen van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie tegen het licht wordt gehouden.

“Wij zijn geen criminelen”

Steven Desanghere, één van de 11 veroordeelden, verklaart: “Wij zijn activisten, geen criminelen. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) daarentegen, is de drijvende kracht achter de GGO-goednieuwsshow in Vlaanderen, en organiseert alle GGO-veldproeven in ons gewest. Dit instituut, nota bene gefinancierd uit belastinggeld, doet zich telkens voor als neutraal en strikt wetenschappelijk, maar blijkt nauw verweven met tal van GGO-multinationals, die hun eigen financiële belangen zwaarder laten wegen dan de volksgezondheid. De boer, de consument en het milieu zijn steeds de pineut. Is dat niet crimineel?” 

De Field Liberation Movement vindt dat het VIB haar banden met GGO-multinationals pijnlijk blootlegt ter gelegenheid van 30 jaar plantenbiotechnologie, een symposium dat het VIB op 12 november 2013 organiseert in de Handelsbeurs te Gent. Eregast is Robert Fraley, topman van Monsanto, de bekendste en meest omstreden GGO-multinational ter wereld.

“Aanwezigheid Monsanto-topman staat haaks op ecologische ambities”

De sympathisanten van de Field Liberation Movement vragen aan beleidsmakers, wetenschappers en burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te distantiëren van de bijeenkomst van Monsanto, het VIB en andere GGO-firma’s in Gent. Volgens de Field Liberation Movement druist het evenement volledig in tegen de sociale en ecologische ambities waar het Gentse stadsbestuur zich voor wil inzetten. 

GGO-populieren in Wetteren

De Field Liberation Movement maakt zich tevens zorgen over het gunstige advies dat de Adviesraad voor de Bioveiligheid op 2 oktober uitgaf voor de aanplant van een zevenjarig GGO-populierenbos, wederom in Wetteren. De activisten voeren aan dat de beslissing omstreden is omdat slechts vier van de twaalf leden van de Adviesraad zich positief uitspraken en twee experten fel geprotesteerd hebben tegen de aanplant. 

Een van deze experten is Dr. Lucette Flandroy, die in het rapport haar bezwaren over de beslissing uit: “Het document over de GGO-populieren dat we ontvangen hebben van het VIB, is een beschrijving van wat we weten en denken over de bioveiligheidskwesties rond gemodificeerde populieren. Het is geen risico-evaluatie omdat het niet gebaseerd is op een wetenschappelijke basis en kwantitatieve benadering van de vraag. Voor de meeste onderdelen geldt de grondgedachte ‘er zijn geen gegevens die wijzen op een risico, dus dan zal er wel geen risico zijn’.” 

Het positieve advies betekent niet dat het bos aangeplant zal worden. De bevoegde ministers kunnen de veldproef alsnog verbieden. Het VIB wil de populieren aanplanten om te testen of het gemodificeerde populierenhout op een efficiëntere manier kan verwerkt worden tot biobrandstof, bioplastics of papier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!