Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Het roze huis, Homofobie, Charter, Agressie tegen homoseksuelen, Sint-Petersburg, Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013, World Outgames 2013 Antwerpen, Homo-emancipatiebeweging, Mensenrechtenconferentie, Gay and Lesbian International Sports Federation, Sportclubs -

Derde World Outgames start met mensenrechtenconferentie

ANTWERPEN - Met de officiële ondertekening van een zogenoemd sportcharter tegen homofobie werd in een Antwerps hotel het startschot gegeven van de derde World Outgames, een mondiaal evenement, georganiseerd voor en door homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten, waarbij drie evenwaardige pijlers centraal staan: sport, cultuur en mensenrechten.

woensdag 31 juli 2013 10:55
Spread the love

Antwerpen werd door de leden van de Gay and Lesbian International Sports Federation (GLISA) gekozen als gaststad voor de derde editie. Dat de World Outgames naar Antwerpen komen in het Europese Sporthoofdstadjaar 2013 is geen verrassing.

Het thema van Sporting A is ‘samenhorigheid door sport’ en dat is een doelstelling die de organisatie van de World Outgames ook hoog in het vaandel draagt. Het evenement in Antwerpen moet iedereen samenbrengen, ongeacht leeftijd, religie, etnische afkomst, fysieke conditie of seksuele geaardheid.

Sportcharter

Op de persconferentie ondertekende schepen voor sport Ludo Van Campenhout (N-VA) het sportcharter tegen homofobie, dat door Het Roze Huis werd voorgesteld. Naar aanleiding van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 wordt het sportcharter van de Vlaamse Sportfederatie nieuw leven ingeblazen.

Nog steeds voelen veel holebi’s en transgenders zich niet thuis in reguliere sportclubs. De meesten zwijgen zelfs over hun geaardheid. Sportclubs, -bonden en individuele sporters die het charter ondertekenen, verbinden zich ertoe om al hun (mede)leden respectvol en gelijkwaardig te behandelen en homofobie te bestrijden.

Iedereen kan het charter downloaden op de website van Het Roze Huis en sportclubs worden opgeroepen het af te drukken, te ondertekenen en op te hangen in hun sportclub.

Sint-Petersburg

Antwerpen is uitgegroeid tot een van de meest homovriendelijke steden ter wereld. De stad draagt ook het record qua aantal homohuwelijken die in ons land worden afgesloten. Vandaar dat er hier en daar stemmen opgaan om de vriendschapsband met zusterstad Sint-Petersburg op te zeggen als duidelijk statement tegen de Russische overheid die volgens GLISA te weinig doet aan de heksenjacht tegen homo’s die al geruime tijd in het land aan de gang is.

Homo’s worden er in mekaar geslagen, ontvoerd, gemarteld en gedood. Het kan volgens GLISA niet dat een stad als Antwerpen bevriend blijft met een stad als Sint-Petersburg waar het geweld tegen homo’s zeer extreem is.

Mensenrechtenconferentie

De World Outgames starten met een mensenrechtenconferentie waarna iets meer dan 5.000 deelnemers het tegen elkaar zullen opnemen in een 30-tal sporten, waaronder lopen, worstelen en fietsen.

Zowel professionele als recreatieve sportbeoefenaars kunnen aan het evenement deelnemen dat op zondag 11 augustus 2013 feestelijk wordt afgesloten.

take down
the paywall
steun ons nu!