Collectieve deportatie Guineanen vanuit België?
Asielbeleid, Deportaties vluchtelingen -

Collectieve deportatie Guineanen vanuit België?

woensdag 31 juli 2013 21:36
Spread the love

De Nederlandse Werkgroep Deportatieverzet heeft informatie ontvangen dat er een twintigtal Guineanen opgesloten zitten in Belgische detentiecentra. Het zou in de planning zitten een collectieve chartervlucht uit te voeren met de bedoeling deze twintig vluchtelingen te deporteren.

De collectieve chartervluchten zijn reeds eerder uigevoerd vanuit België, in 2012 waren er elf vluchten. Ook de Nederlandse DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) zou de voorkeur geven aan deze chartervluchten, omdat ze een middel zijn om vluchtelingen en mensen zonder papieren snel te kunnen deporteren, zonder interventie door opstandige passagiers en artsen.

De werkgroep deportatieverzet meldt eveneens dat Issa K. en Cheikh Bah, twee Guineanen die al meer dan 70 dagen in hongerstaking zijn, op donderdag 1 augustus worden gedeporteerd. Voor Bah zou dit al de vijfde deportatiepoging zijn. Eerder zijn er meerdere deportatie pogingen van hem mislukt omdat zijn arts hem ´not fit to fly´ had verklaard. Issa K. En Bah zouden vanochtend bezocht zijn door de zogenaamde Guinese ´taskforce´ waarvan al eerder bekend werd dat dit in feite een lobbygroep is van Guinee die komt onderhandelen over de vergoeding die Guinee zou mogen ontvangen voor elke willekeurige Afrikaan waar Nederland niet vanaf kan komen. Reispapieren werden daarbij gewoon vervalst. De beide hongerstakers weigerden de taskforce te ontmoeten.

Hoewel er geen accurate gegevens zijn over een geplande collectieve deportatie van Guineanen, zijn er zeer sterke vermoedens. De werkgroep Deportatieverzet probeert meer gegevens te verzamelen maar het is erg moeilijk toegang tot gegevens te krijgen. Houd de website in de gaten: http://deportatieverzet.nl

take down
the paywall
steun ons nu!