Navid Sharifi aan het werk als loodgieter
Nieuws, België, Asielbeleid, Analyse, Maggie De Block -

Navid Sharifi: de logica achter de onverbiddelijkheid van Maggie de Block

Binnenkort wordt de 21-jarige Navid Sharifi op een vliegtuig richting Afghanistan gezet. Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) kan daar nog een stokje voor steken, maar lijkt weinig bereid om dat te doen. Haar beleid is immers gebaseerd op die meedogenloze houding.

donderdag 26 september 2013 15:48
Spread the love

Er zijn niet zo heel veel manieren om het aantal asielzoekers te drukken. Je kan de voedingsbodem voor migratie wegnemen of je maakt asielzoekers zo het leven zuur dat ze uiteindelijk België uit het lijstje potentiële gastlanden schrappen.

De Belgische overheid koos voor die laatste optie. Het aantal asielaanvragen steeg in 2011 tot 25.479. Dat was een pak meer dan de 11.115 van 2007. In 2013 zitten we na 8 maanden voorlopig aan 10.850. Staatssecretaris De Block mag zich dus op de borst kloppen dat ze het aantal aanvragen deed dalen.

Melk en honing

In de Gazet van Antwerpen legde De Block begin dit jaar uit hoe ze dat klaar speelde. “Ik heb gewerkt op ons imago van land van melk en honing in het buitenland, de wet is verstrengd, en alle zijdeuren en achterpoorten zijn gesloten.”

En bij die imagowijziging hoort een harteloze opstelling in symbooldossiers zoals dat van Parwais Sangari, die ondertussen al een jaar ondergedoken leeft in de gevaarlijke stad Kaboel. Ook Navid Sharifi wordt als schrikbeeld gebruikt.

Het heeft geen zin om naar hier te komen, luidt de boodschap aan mensen die op het punt staan om een of ander oorlogsgebied te ontvluchten. Zelfs een perfect geïntegreerde jongeman die hier puber arriveerde zonder ouders, die al sinds zijn vierde levensjaar niet meer in zijn geboorteland was, die een relatie heeft een vaste job in een knelpuntberoep sturen we zonder met de ogen te knipperen terug naar een land dat al 12 jaar verscheurd wordt door een burgeroorlog en een militaire bezetting.

Volgens de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken kostte de oorlog in juni meer dan 1.200 mensen het leven. De meeste terugkeerders zonder familiaal netwerk zoals Navid Sharifi belanden in tenten of opvanggebouwen in achtergestelde buurten. Als dat geen afschrikkingseffect heeft op toekomstige asielzoekers.

Je ziet die hardvochtige houding ook in de verstrenging van de medische regularisatie. “Gaat een persoon bijna dood? Dan krijgt hij een tijdelijke verblijfskaart. Heeft die persoon daarentegen nog een paar maand te leven, dan mag hij gewoon terugkeren. We krijgen dossiers onder ogen van mensen met een hersenbloeding, maar toch een negatief antwoord krijgen”, zei een advocate daarover op DeWereldMorgen.be.

Lees er de persberichten en interviews met politici op na en je komt steeds dat ene woord tegen: het aanzuigeffect. Menselijkheid, goede opvang, generositeit, het zorgt allemaal voor een aanzuigeffect en is dus uit den boze.

Daarom weigert kamerlid Nahima Lanjri van CD&V om een eventueel kinderpardon in een wet te gieten. “Dan ontstaat er volgens mij sowieso een aanzuigeffect”, zegt ze in De Standaard.

Binnen dat kader is de enige goede minister of staatssecretaris van Migratie een politicus die van zijn of haar hart een steen kan maken. Met Maggie De Block hebben ze die nu gevonden.

Het beleid bevat wel een paradox. Net die hardvochtige houding vergroot ook het draagvlak voor een menselijker beleid. Telkens er zo’n schrijnend geval opduikt, ontstaat er een golf van sympathie en komt de bikkelharde houding van de staatssecretaris onder druk te staan.

Ooit zal de roep om een minder harteloos asielbeleid zo luid worden, dat de regering iets moet doen. Als zelfs N-VA-hardliner Theo Francken om een kinderpardon begint te vragen….

Een echte ommezwaai met een politiek die veel meer de wortels van vlucht en migratie wegneemt, zit er nog lang niet in.

En om de Belgische asielcijfers even in perspectief te plaatsen is het goed om even naar de omgeving van Syrië te kijken. Zes miljoen Syriërs zijn op de vlucht. Vier miljoen in Syrië zelf en twee miljoen in de buurlanden waaronder 720.000 in het kleine Libanon (4,4 miljoen inwoners).

take down
the paywall
steun ons nu!