Nieuws, België, Asielbeleid, Afghanen, Maggie De Block, Eddie De Block -

Vlaanderen opent armen voor Afghaanse vluchtelingen tijdens driedaagse mars

Na hun mars op Bergen beginnen zo'n 200 Afghaanse vluchtelingen zaterdag aan een voettocht richting Gent. De Afghanen willen aantonen dat Vlaanderen eveneens een hart heeft voor vluchtelingen afkomstig uit een oorlogsgebied en dat lijkt gezien de eerste reacties nog te lukken ook.

donderdag 9 januari 2014 16:21
Spread the love

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft een probleem. Een groep asielzoekers legt zich niet neer bij haar harde beleid en vertoont daarbij een uitzonderlijke vastberadenheid.

Een 200-tal Afghanen vindt het onlogisch dat ons land vluchtelingen terugstuurt naar een land waar Belgische militairen betrokken zijn in een oorlog. Al maanden voeren ze actie tegen de uitwijzingen naar Afghanistan. Aanvankelijk botsten ze op een muur van stilte, maar dat veranderde toen ze een mars ondernamen naar Bergen, de woonplaats van premier Elio Di Rupo.

Tijdens die voettocht konden ze op heel wat steun en solidariteit rekenen van sociale bewegingen en sympathisanten. De Afghanen die momenteel een onderdak vonden in de Begijnhofkerk in Brussel besloten een tweede mars te organiseren richting Vlaanderen.

“Met de mars naar Gent willen we aan de politici tonen dat ook Vlamingen warme en gastvrije mensen zijn”, zegt Samir, woordvoerder van de Afghanen.

De Afghaanse vluchtelingen vertrekken zaterdagmorgen aan de Begijnhofkerk en komen maandagnamiddag aan in Gent. Zaterdag passeren ze in Merchtem, de thuisbasis van Maggie De Block, waar haar broer burgemeester is.

Eddie De Block stelt zich al even onverbiddelijk op als zijn zus. “Ze moeten ons in Merchtem met rust laten. Ik hoef die cinema hier niet.” Hij weigerde dan ook een slaapplaats aan te bieden in Merchtem.

De abdij van Affligem springt in de bres. ‘We schenken voortdurend, in de mate van het mogelijke, onderdak aan mensen die het nodig hebben. Zo verbleef hier vorig jaar een jong Roemeens gezin en verwelkomen we in de zomer meer dan 200 bibliothecarissen. Bovendien hebben de meeste Afghanen nog niet de kans gekregen om een abdij te bezoeken. Bij deze willen we hen ook die kans geven”, zegt woordvoerder Dom Lukas in Het Nieuwsblad.

In Aalst worden de wandelaars opgewacht door verschillende lokale organisaties. Al liet de burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), meteen weten op één lijn te staan met De Block. “Als wij het enige land in Europa zouden zijn dat niet naar Afghanistan zou uitwijzen, zou dat een enorm aanzuigeffect creëren. Het asielbeleid moet consequent zijn en blijven.”

De tweede nacht brengen de Afghanen door in Wetteren. Ook daar krijgen ze een iet of wat comfortabele slaapplaats aangeboden.

Maandag komt de mars aan in Gent. Daar wacht een warm onthaal in het Keizerspark. Vandaar gaat het naar de Sint-Antoniuskerk in de Forelstraat. “Die kerk speelde een vooraanstaande rol met de kerkbeschermingsacties van 2000 en 2006 toen vele vluchtelingen er werden opgevangen”, zegt Dominique Willaert van de sociaal-artistieke werkplaats Victoria Deluxe die mee achter de solidariteitsacties zit.

Gentenaars worden opgeroepen om eten mee te brengen naar de kerk waar het dan samen met de stappers en alle andere aanwezigen kan worden opgegeten.

Van de kerk gaat het rond halfvijf richting Vooruit. Daar volgt nog een avondprogramma in de theaterzaal. Dominique Willaert: “Toch mooi dat een groot kunstencentrum daarvoor de deuren openzet. Mensen als Nic Balthazar, Katrien Neyt van het ABVV, bisschop Luc Van Looy en burgemeester Daniël Termont zullen op het podium hun steun uitspreken. Het Karibu koor zorgt voor een muzikale ontvangst en er zullen ook nog andere optredens zijn.”

Wie iets wil koken, neemt best contact op met Erjan: erjan.kalldremxhiuATgmail.com.

take down
the paywall
steun ons nu!