foto Greet Brauwers
Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Brussel, ABVV, ACV, Afghanistan, Vluchtelingen, PvdA, Asielbeleid, Begijnhofkerk, Vrouwenraad, Uitzettingen -

Actie tegen uitzetting Afghaanse vluchtelingen: “Dit is onze laatste hoop”

Sinds maandag 15 juli wordt de Begijnhofkerk in Brussel bewoond door Afghaanse vluchtelingen. Mannen, vrouwen, kinderen; eerst waren het er 300, maar in de loop van de week is dat naar 400 opgelopen. Allen vrezen zij om binnenkort gearresteerd en gedeporteerd te worden naar het nog altijd onveilige Afghanistan. Met een actieweek in en rond de Begijnhofkerk vestigen de vluchtelingen hun laatste hoop op compassie van de betrokken overheidsinstanties.

donderdag 18 juli 2013 18:40
Spread the love

Riet D’Hont (PVDA – Migratie) was medeverantwoordelijk voor het op touw zetten van de actieweek. “Ieder jaar in de zomer proberen ze weer mensen het land uit te zetten. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Parweis, een jonge Afghaanse vluchteling die werd uitgezet, hoewel men wist dat hij niet veilig zou zijn in Afghanistan. We hebben toen het Martelaarsplein bezet.”

“Nu zijn er ook weer verschillende Afghaanse asielzoekers gearresteerd, in afwachting van uitzetting. Met de bezetting van de Begijnhofkerk willen we aandacht vragen voor de deportatie van vluchtelingen naar gebieden waar het absoluut nog niet veilig is”.

De actieweek begon met een gezamenlijke verklaring van de Katholieke Begijnhofkerk, de Protestantse Kerk van Brussel en de Moskee van de Solidariteit, bevatte een bezoek aan het gesloten centrum van Steenokkerzeel  en het terugkeercentrum van Holsbeek, een ontmoeting met verschillende partijen en zal eindigen met een kinderfeest.

Bovendien stuurden de Afghanen in de Begijnhofkerk op woensdag een brief naar premier Di Rupo, met daarin een wanhopig verzoek aan de minister-president om de uitzettingen naar Afghanistan te stoppen.

Onderdeel van deze actieweek was ook een mars door Brussel op donderdag 18 juli, om de mensen op straat, de shoppers en de toeristen, bewust te maken van de hachelijke situatie waarin de Afghaanse vluchtelingen zich bevinden.

De meesten zijn al jaren in België, hebben kinderen die hier naar school gaan en hebben ellenlange procedures doorlopen om vervolgens te horen dat ze niet mogen blijven. De recente massa-uitzettingen van Congolezen en Guineeërs en de arrestaties van verschillende Afghaanse gezinnen deze week doet de angst voor deportatie groeien.

Vrouwen en meisjes

De actie van 18 juli richtte zich in het bijzonder op de Afghaanse vrouwen en meisjes, omdat hen in Afghanistan de moeilijkste toekomst te wachten staat.

Tine Vanhee is vicevoorzitster van de Vrouwenraad en werkt voor Mothers for Peace. Voor die organisatie verbleef ze enkele weken in de Afghaanse hoofdstad Kaboel om daar projecten rond gezondheid en landbouw op te zetten. 

“De omstandigheden waaraan de vrouwen en meisjes in Afghanistan zullen worden blootgesteld zijn vreselijk: discriminatie, gedwongen huwelijken, misbruik door de schoonfamilie en het verplicht slikken van hormonen om maar zo jong mogelijk zwanger te kunnen worden. Daarnaast worden veel – vooral alleenstaande – vrouwen niet meer aanvaard bij terugkomst in Afghanistan, ze worden verstoten omdat ze hun land hebben verlaten”, aldus Vanhee.

Laatste hoop

De verhalen zijn schrijnend. De familie Asakzai – vader van 67, moeder van 57, zoon van 20 en dochter van 24 – kwam vijf jaar geleden naar België en kreeg onlangs te horen dat ze het land uit moet. De vader lijdt aan hartfalen, de moeder heeft diabetes en moet drie keer per dag insuline spuiten. Maar dat kunnen ze in Afghanistan ook best vinden, zo werd hen verteld.

“Wij zijn gevlucht uit Kaboel nadat mijn oudere broer is gestorven. Mijn ouders wilden niet nog meer kinderen verliezen. Het is daar niet veilig. De instanties geloven niet dat mijn broer echt dood is, dus nu moeten we terug. Deze actie is onze laatste hoop op een teken dat we toch in België mogen blijven”, vertelt de zoon van het gezin geëmotioneerd.

Verantwoordelijkheid

Ook Guy Tordeur, ACV-verbondssecretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde trekt zich het lot van de Afghaanse vluchtelingen aan. Hij biedt een luisterend oor aan de Afghanen in de mars, spreekt hen bemoedigende woorden toe en wil via het ACW druk zetten op de politiek. Ook vanuit het ABVV werden de Afghaanse vluchtelingen toegesproken.

“We zien vaak dat migranten die in België aan het werk gaan dat in het zwart doen, tegen een veel te laag of zelfs geen loon en in slechte omstandigheden. Solidair zijn met deze mensen is een (morele) verantwoordelijkheid, ook van de vakbond. Daar is een mooi gezegde voor: La solidarité, c’est la tendresse des peuples”, zegt Tordeur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!