De Thaise wet verbiedt transgender personen om hun naam en gender op hun identiteitskaart te wijzigen. (foto IPS/Sutthida Malikaew)
Nieuws, Samenleving, Thailand, Transgender, Homohuwelijk -

Thais parlement overweegt homohuwelijk

Het Thaise parlement buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel dat gelijke rechten garandeert voor homo's, lesbiennes en transseksuelen. Thailand is daarmee het eerste land in Zuidoost-Azië dat de legalisering van het homohuwelijk overweegt.

donderdag 25 juli 2013 13:45
Spread the love

Vorig jaar besloten de 55-jarige Nathee Theeraronjanapong en zijn 38-jarige partner Atthapon Janthawee na een relatie van twintig jaar in het huwelijksbootje te stappen. Maar de lokale overheid in de noordelijke stad Chiang Mai weigerde het huwelijk te registreren op basis van de Thaise wetgeving, die huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht verbiedt.

Het koppel diende klacht in bij de Mensenrechtencommissie in het parlement. Ze benadrukten dat ze volgens de Thaise grondwet recht hadden op dezelfde bescherming als iedereen. Daarmee ontketenden ze een politieke storm die uiteindelijk leidde tot de oprichting van een commissie met parlementairen, wetenschappers en homorechtenactivisten, die nieuwe wetgeving moest uitdokteren.

Wiratana Kalayasiri, de Democratische vertegenwoordiger van de commissie in het parlement, zegt dat er heel wat tegenstand bestond onder de doorgaans oudere vertegenwoordigers. “Aanvankelijk was er een negatieve indruk en vroegen mensen me waarom ik mij hiervoor inzette. Maar geleidelijk aan begonnen mensen te begrijpen dat dit een recht is van het Thaise volk, dat gewaarborgd is onder de grondwet. Sindsdien zijn de meningen veranderd”, zegt hij.

Aanvaarding

Homorechtenactivsten zoals Anjana Suvarnananda hopen dat het wetsvoorstel de aanvaarding door de Thaise bevolking kan verbeteren. “Veel homo’s, lesbiennes en transseksuelen worstelen met het probleem van aanvaarding door hun ouders”, zegt ze. “Er is veel druk om tegemoet te komen aan de traditionele visie van wat een gezin is. Daarom is het belangrijk dat de omschrijving van het huwelijk, momenteel tussen een man en een vrouw, verandert. Als we het idee kunnen lanceren dat een gezin kan ontstaan uit de band tussen twee mensen die elkaar liefhebben, dan zullen onze ouders en onze maatschappij onze levenswijze sneller accepteren.”

In 1956 werd het verbod op sodomie uit de Thaise strafwet geschrapt en werd seks tussen mensen van hetzelfde geslacht legaal. Thailand is nu het eerste land dat het homohuwelijk overweegt, en bevestigt daarmee zijn progressief imago. De rest van de regio is heel wat minder ruimdenkend. Sodomie wordt bestraft in onder meer Brunei, Birma, Maleisië en Singapore.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!