Australische vrouwen vaak slachtoffer van partnergeweld
Nieuws, Samenleving, Huiselijk geweld, Australië, Geweld tegen vrouwen - IPS, Neena Bhandari

Australische vrouwen vaak slachtoffer van partnergeweld

In Australië sterft bijna elke week een vrouw als gevolg van huiselijk geweld. Een op vijf krijgt ooit te maken met seksueel geweld en een op drie ervaart fysiek geweld door een mannelijk lid van de familie of vriendenkring.

woensdag 27 maart 2013 16:27
Spread the love

Lynette (niet haar echte naam) was tijdens haar jeugd getuige van herhaaldelijke afranselingen van haar moeder door haar partner. Op de middelbare school begon ze op te trekken met pestkoppen, in de hoop dat dit haar zou beschermen tegen misbruik. Maar op haar zestiende werd ze verkracht door twee mannen uit haar kennissenkring.

Op haar 21e gooide haar partner haar door een glazen ruit en een andere keer sneed hij in haar lip met nog een zichtbaar litteken als resultaat. “Geweld was en is misschien nog steeds wijdverbreid”, zegt Lynette, die nu 57 is. “We leefden voortdurend in angst om gedood te worden omdat jongens en mannen gewapend waren. Door de jarenlange psychologische kwelling en het fysieke misbruik heb ik een zeer laag gevoel van eigenwaarde.”

Elke week een vrouw

Dergelijke verhalen van geweld zijn geen uitzondering in Australië waar bijna elke week een vrouw sterft als gevolg van huiselijk geweld, zo tonen cijfers van het Australische Instituut voor Criminologie aan.

Bijna een op vijf vrouwen ervaart seksueel geweld en een op drie krijgt te maken met fysiek geweld na de leeftijd van vijftien. Van die vrouwen werd 85 procent aangevallen door hun huidige of voormalige partner, een familielid, vriend of andere bekende man.

Volgens een studie van het Australische Bureau voor Statistiek vond driekwart van het fysiek geweld plaats in het huis van de vrouw.

Naast de statistieken zijn het de individuele verhalen die inzicht geven over hoe deze misdaden tegen vrouwen zich ontvouwen.

Bronwyn (niet haar echte naam) trok na een relatie van vijf jaar in bij haar vriend. Binnen de week werd haar verteld dat ze niet meer mocht omgaan met andere mannen, bepaalde jurken “die haar aantrekkelijk maakten” niet meer kon dragen en het contact met haar ouders moest verbreken.

“Hij had totale fysieke en mentale controle over mij. Toen ons eerste kind werd geboren, gaf ik mijn baan op en kreeg hij ook de volledige financiële controle. Hij annuleerde mijn kredietkaart en nam me mijn telefoon af zodat ik totaal geïsoleerd geraakte van familie en vrienden.

“Ik werd voortdurend vernederd en seksueel misbruikt”, vertelt Jones, die pas na zeven jaar de moed vond om weg te trekken met haar twee kinderen.

Deken van stilte

De Australische Discriminatiecommissaris Elizabeth Broderick zegt dat het probleem enorme proporties bereikt. “We weten dat er op dit moment 1,2 miljoen vrouwen een intieme relatie hebben die gekenmerkt wordt door fysiek geweld of er eerder mee in aanraking kwamen”, zegt ze.

En dit cijfer is nog maar het “topje van de ijsberg”, voegt ze daar aan toe. Een dikke deken van stilte omhult de vele ervaringen van vrouwen die slachtoffer werden van geweld omdat ze bang zijn voor represailles, intimidatie of hoge juridische kosten als ze zich zouden uitspreken.

Volgens de Australische tak van het Internationale Onderzoek van Geweld tegen Vrouwen (IVAWS) geeft slechts een op zeven vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld, en een op zes die geweld ondervinden van een niet-partner, de feiten aan bij de politie.

Voor veel vrouwen is zelfs de werkplek geen veilige haven want ook daar gaat de intimidatie vaak door via telefoon of e-mail. Volgens de Australische Commissie voor Mensenrechten ervaart 22 procent van de vrouwen tussen de leeftijd van 18 en 64 jaar seksuele intimidatie op het werk.

2022

Volgens Broderick is er de laatste jaren een verschuiving te merken in de houding en het niveau van tolerantie ten aanzien van geweld tegen vrouwen. Zo nam de regering twee jaar geleden een Nationaal Plan aan om tegen 2022 geweld tegen vrouwen en kinderen te verminderen. Daarnaast werd onlangs een Nationaal Centrum opgericht waar onderzoekers, beleidsmensen en praktijkdeskundigen samen zoeken naar oplossingen en antwoorden.

De Commissie voor Mensenrechten heeft betoogd om het plan uit te breiden naar vrouwen met een handicap, migranten- en vluchtelingenvrouwen, vrouwen van verschillende seksualiteit en gender en oudere vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat inheemse vrouwen 45 keer meer kans maken om slachtoffer te worden van huiselijk geweld en daar 35 keer meer voor in het ziekenhuis belanden dan niet-inheemse vrouwen.

take down
the paywall
steun ons nu!