Stéphane Hessel (1917-2013)
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Cultuur -

Stéphane Hessel (1917-2013) voor eeuwig strijder tegen onrecht

Op 95-jarige leeftijd is vandaag Stéphane Hessel overleden. Hessel werd in 1917 geboren in Berlijn en emigreerde naar Frankrijk in 1924. Hij was lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, medeopsteller van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948 en tot voor kort onvermoeid actief in de strijd tegen onrecht.

woensdag 27 februari 2013 10:11
Spread the love

In tijden van politieke apathie en sociale afbraak is het goed om weten dat er altijd mensen zijn geweest die tegen de stroom inroeien, die politiek actief zijn – soms tegen beter weten in -, die nooit de strijd opgeven.

Stéphane Hessel was zo’n man. Geboren als Duitser in Berlijn in 1917 en met zijn ouders geëmigreerd naar Frankrijk. Op 22-jarige leeftijd is hij in 1939 Frans staatsburger geworden. Nauwelijks één jaar later werd hij lid van het Franse verzet tegen de nazistische bezetter. Hij werd gevangen genomen door de Gestapo en in het concentratiekamp van Buchenwald gefolterd en ontsnapte op het nippertje aan een executie. Na de oorlog was hij mede-opsteller van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948.

Heel zijn leven bleef hij actief in de strijd tegen onrecht. In 2006 sprak hij zich nog uit tegen de Israëlische bombardementen op de Libanese bevolking. 

In 2010 publiceerde hij het pamflet ‘Indignez-vous!’ waarin hij de Fransen opriep om niet langer passief toe te zien, om in opstand te komen tegen de toenemende kloof tussen arm en rijk, om te protesteren tegen de schandalige behandeling van ‘illegale’ immigranten en op te komen voor de bescherming van de openbare gezondheidszorg …

Graag nodigen wij de bezoekers van DeWereldMorgen.be uit om hun gedachten over deze merkwaardige man aan dit korte In Memoriam toe te voegen.

take down
the paywall
steun ons nu!