Sprinter Oscar Pistorius of 'the blade runner', was tot voor kort een nationale held in Zuid-Afrika.(foto: Global Sports Forum)
Nieuws, Afrika, Samenleving, Geweld tegen vrouwen in Zuid-Afrika, Oscar Pistorius, Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeksraad, Tokyo Sexwale, Anene Booysen -

Zaak-Pistorius zet gendergeweld in de schijnwerpers

De zaak rond hardloper Oscar Pistorius zet in Zuid-Afrika geweld tegen vrouwen opnieuw in de schijnwerpers. Mensenrechtenactivisten en politici roepen op tot actie.

woensdag 20 februari 2013 17:10
Spread the love

Pistorius wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De sprinter, die vier kogels afvuurde door zijn badkamerdeur en Steenkamp daarbij dodelijk trof, beweert dat hij zijn vriendin aanzag voor een inbreker.

De zaak gaf aanleiding tot veel publiciteit in een land waar geweld tegen vrouwen aan de orde van de dag is. Twee weken geleden was het land nog in shock vanwege de gewelddadige verkrachting en verminking van de 17-jarige Anene Booysen. Zij overleed niet veel later aan haar verwondingen.

Volgens statistieken die de Zuid-Afrikaanse politie in 2011 vrijgaf, worden dagelijks zeven vrouwen vermoord. Deskundigen schatten dat er elke 17 seconden een vrouw verkracht wordt. Minder dan 1 procent van de verkrachtingen wordt echter gerapporteerd aan de politie.

Onzorgvuldigheid

Amanda Gouws, politicoloog aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika,en commissaris van de Zuid-Afrikaanse Commissie voor Gendergelijkheid, zegt dat ondanks de publiciteit in beide zaken, de kans klein is dat er recht gesproken wordt in de zaak-Booysen. In die zaak zijn twee verdachten gearresteerd.

“Ik heb al te vaak gezien dat zaken beginnen onder grote belangstelling, maar niet tot een goed einde komen. Getuigen worden niet gehoord, er wordt onzorgvuldig omgegaan met bewijsmateriaal of er worden technische fouten gemaakt”, zeg Gouws. “Misschien, omdat deze zaak zo gruwelijk is en zo in de publiciteit staat, zal het deze keer wel goed gaan. Maar dan zijn er nog altijd duizenden zaken waarbij dat niet het geval is.”

Uit onderzoek dat de Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeksraad dit jaar publiceerde, blijkt dat een kwart van de bevraagde 1.738 mannen van verschillende raciale en sociaal-economische achtergrond, wel eens een vrouw verkracht had.

Leiderschap

Geweld in Zuid-Afrika beperkt zich echter niet tot verkrachting of moord. De politie rekent ook niet-seksueel fysiek misbruik, geestelijk en financieel misbruik en stalking tot huiselijk geweld.

Afgelopen week berichtten de Zuid-Afrikaanse media dat de vrouw van de minister van Nederzettingen Tokyo Sexwale, hem beschuldigd van alledrie in haar echtscheidingszaak.

Het is niet de eerste keer dat een hoge Zuid-Afrikaanse politicus beschuldigd wordt van geweld tegen vrouwen. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma werd in 2006, toen hij nog plaatsvervangend partijleider was, beschuldigd van verkrachting.

Lubna Nadvi, voorzitter van het Adviesbureau voor Misbruik in Durban, een NGO die zich bezighoudt met crisisinterventie bij huiselijk geweld, zegt dat de leiders van het land een duidelijk standpunt moeten innemen tegen gendergeweld.

“Het wordt tijd dat de president duidelijk stelt dat vrouwen en meisjes niet vrij beschikbaar zijn als seksobjecten voor mannen. De Afrikaanse cultuur, en geen enkele andere cultuur, geeft mannen het recht om vrouwen te misbruiken. Hopelijk helpt het als politieke leiders een sterk standpunt innemen.”

De zaken van Booysens, Pistorius en Sexwale hebben wel de nodige aandacht opgeleverd, zegt ze. “De media pikken dit soort verhalen vaker op, en behandelen ze met meer diepgang.”

take down
the paywall
steun ons nu!