Laatstejaars vroedkunde zonder stage
Nieuws, Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Gent, Studenten, Hoger onderwijs, Diploma, Arteveldehogeschool, Stage, Gent, Vroedkunde -

Laatstejaars vroedkunde zonder stage

GENT - De Arteveldehogeschool in Gent heeft voor acht studenten geen stageplaats kunnen bemachtigen. De studenten kregen het bericht dat hun stage naar volgend jaar verplaatst wordt. Dat betekent dit jaar geen diploma en volgend jaar opnieuw inschrijvingsgeld betalen.

dinsdag 19 februari 2013 15:50
Spread the love

Op 8 februari 2013, een week na de bekendmaking van hun resultaten, kregen acht studenten vroedkunde aan de Arteveldehogeschool het bericht dat, gezien het beperkte aantal stageplaatsen, er dit schooljaar geen stage op een verloskwartier kan worden aangeboden. Daardoor kunnen de studenten hun examens niet afleggen en geen diploma behalen.

3.500 bevallingen per jaar

Guido Galle, directeur Studentenbeleid van de Gentse Arteveldehogeschool, bevestigt dat er inderdaad acht studenten hun stage niet kunnen doen.

“De studenten volgen een persoonlijk deeltraject. Dat is een aangepast traject op maat. Wij moesten eerst de examenresultaten van januari 2013 kennen, vooraleer we hen een stageplaats konden toewijzen. De studenten moeten namelijk over voldoende basiskennis en -vaardigheden beschikken.” De studenten met een modeltraject hebben wel op tijd een stageplaats kunnen bemachtigen.

Vroedvrouw Leen De Rijck legt de verantwoordelijkheid bij de school. “De Arteveldehogeschool weet hoeveel studenten er in het eerste jaar starten en hoeveel studenten er in het derde jaar stage lopen. Dan is het logisch dat ze gericht naar een stageplaats zoeken.” De Rijck heeft ook aan de Arteveldehogeschool in Gent gestudeerd en werkt nu als vroedvrouw in Brussel.

Veertig bevallingen

Stagiaires vroedkunde moeten helpen bij veertig bevallingen om hun diploma te halen. “Volgens een Europese richtlijn kan je pas afstuderen als je die norm bereikt hebt. Daarvoor moet je minstens negen weken stage lopen op het verloskwartier van een Vlaams ziekenhuis. Het is enorm streng, maar de vroedvrouw heeft een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van moeder en kind”, zegt Guido Galle.

Er worden volgens hem dan ook te weinig kinderen geboren om alle stagiaires te kunnen laten meehelpen aan veertig bevallingen. “In Vlaanderen worden er jaarlijks 48.000 kinderen geboren, maar er zijn wel 2.050 studenten vroedkunde.”

Leen De Rijck vindt dat overdreven. “Ik heb geen veertig bevallingen gedaan tijdens mijn stage. Als vroedvrouw is het veel belangrijker om te weten wanneer er problemen zijn en je de hulp van een gynaecoloog moet inroepen.”

Zij vindt het aantal bevallingen geen goed uitgangspunt om te oordelen of een student kan slagen of niet. Bovendien vindt ze de reden van te weinig bevallingen een leugentje om bestwil.

Overleg

Steffie Deschacht is één van de laatstejaarsstudenten vroedkunde die geen stage kan lopen. “Het is alsof ze zeggen: ‘We hebben geen plaats voor jou op het examen, probeer het volgend jaar nog eens’. Nu kan ik pas een jaar later afstuderen, maar moet ik wel opnieuw inschrijvingsgeld betalen. We krijgen geen verontschuldigingen”, zegt Deschacht in De Standaard.

Samen met de overheid en de ziekenhuizen wil de school overleggen hoe ze meer stageplaatsen kunnen creëren. “Op dinsdag 19 februari hebben we een overleg met de studenten. Zowel voor hen als voor ons is het frustrerend dat ze niet onmiddellijk hun stage kunnen doen. We zoeken verder naar oplossingen”, zegt Guido Galle.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!