Protest in Sofia, Bulgarije, tegen de hoge energierekeningen (Foto: George Chelebiev)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Economische crisis, Portugal, Werkloosheid, Spanje, Privatiseringen, Huisuitzettingen, Bulgarije, Protesten, Energierekening -

Tienduizenden Bulgaren protesteren tegen gepeperde energierekening

Tienduizenden Bulgaren kwamen op zondag 17 februari de straat op om hun onvrede te uiten over de hoge energierekeningen die zij in de brievenbus ontvangen van de geprivatiseerde energiebedrijven. Protesten in Bulgarije over dit onderwerp zijn al dagen aan de gang, maar dit weekend waren veruit de meeste mensen bijeen in verschillende Bulgaarse steden. Ook in Spanje en Portugal vonden demonstraties plaats.

maandag 18 februari 2013 17:06
Spread the love

De Bulgaarse demonstranten eisen de nationalisering van energiebedrijven, omdat de rekening die zij nu van de geprivatiseerde bedrijven ontvangen de levensstandaard dermate verlaagd heeft dat veel Bulgaren in armoede belanden.

Energie wordt in Bulgarije inmiddels door drie verschillende buitenlandse energiebedrijven verzorgd, elk verantwoordelijk voor een eigen regio. In 2004 verkocht de Bulgaarse regering al 67 procent van haar aandeel in energielevering voor de drie regio’s aan energiebedrijven E.ON (Duitsland), EVN (Oostenrijk) en CEZ (Tsjechië).

E.ON kwam eind 2011 tot een overeenkomst met het Tsjechische energiebedrijf Energo-Pro, en verkocht het Bulgaarse deel van E.ON aan dit bedrijf.

Omdat de kapitaalmarkt volgens experts in zwaar weer verkeerde, besloot de Bulgaarse regering in 2012 ook haar laatste 33 procent aan de drie energiebedrijven te verkopen. De privatisering van energieverstrekking leverde Bulgarije ongeveer 275 miljoen Bulgaarse lev op (ongeveer 140 miljoen euro).

Ondanks het aanzienlijke bedrag dat de privatiseringen de Bulgaarse schatkist brachten, hebben de Bulgaren daar zelf weinig aan gehad. Integendeel, de energierekeningen zijn fors gestegen en de bedragen nemen nog altijd toe. Reden te over dus om via een massale demonstratie van de overheid te eisen dat deze daar iets aan gaat doen.

De Bulgaarse minister van Economie en Energie, Delyan Dobrev, heeft nationalisering echter uitgesloten. Wel beloofde hij dat er scherpere controle zal plaatsvinden op de drie energiebedrijven en de opbouw van de door hen verzonden rekeningen.

Spanje en Portugal

Afgelopen weekend 16 en 17 februari vonden ook in Spanje grootschalige demonstraties plaats. Hier ging het niet over de energierekening, maar om achtereenvolgens de huisuitzettingen en de (gedeeltelijke) privatiseringen in de gezondheidszorg.

De protesten over de gezondheidszorg vonden al voor de vierde maal plaats in Spanje, maar dit was de eerste keer dat het ook buiten Madrid mensen op straat bracht.

Het bezuinigingsbeleid van de Spaanse regering heeft volgens de Spaanse krant El País in de laatste drie jaar al voor een vermindering van het budget voor gezondheidszorg van bijna zeven miljard euro geleid. De Spanjaarden vrezen dat na privatisering de gezondheidszorg voor hen onbetaalbaar gaat worden.

Bovendien begon afgelopen nacht een vijfdaagse staking van luchtvaartmaatschappij Iberia, die plannen heeft om 3800 mensen te ontslaan.

Ondertussen heeft de staatsschuld van Spanje in 2012 records gebroken, zo brengt El País. Deze nam in dat jaar met 146 miljard euro toe: dat is de hoogste stijging ooit.

De Spaanse staatsschuld liep daarmee eind 2012 op tot 882,3 miljard euro, 84 procent van het BBP. Dit percentage werd in 1910 voor het laatst bereikt in Spanje, meer dan 100 jaar geleden dus.

In Portugal ten slotte organiseerde vakcentrale CGTP een national actiedag tegen het strenge bezuinigingsbeleid van de Portugese regering. Frustratie over de crisissituatie in Portugal bracht dit weekend duizenden mensen aan het protesteren in meer dan twintig verschillende Portugese steden.

Volgens cijfers van het Portugese statistiekbureau (INE) die deze vorige week naar buiten bracht, steeg de werkloosheid in het land eind 2012 tot 16,9 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!