foto: tomylees (Carol)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Spanje, Huisuitzettingen, Hypotheek, Zelfmoord -

Weer vier zelfmoorden door huisuitzettingen in Spanje

In Spanje hebben de laatste week opnieuw vier mensen zelfmoord gepleegd omdat ze uit hun huis moesten. Het parlement nam deze week een wetgevend burgerinitiatief in behandeling om de wetgeving aan te passen.

vrijdag 15 februari 2013 15:29
Spread the love

In Spanje hebben de laatste week opnieuw vier mensen zelfmoord gepleegd omdat ze uit hun huis moesten. Het parlement nam deze week een wetgevend burgerinitiatief in behandeling om de wetgeving aan te passen.

De laatste vier maanden pleegden zeven mensen zelfmoord die uit hun huis gezet zouden worden. Daarvan vonden er vier plaats alleen al in de laatste week.

Woensdag zou een man in Alicante uit zijn huis worden gezet. De ambtenaren die de uitzetting moesten uitvoeren, troffen de man dood aan; hij had zich opgehangen.

De werkloosheid heeft ondertussen 26,2 procent van de actieve bevolking getroffen. Ondertussen bespaart de overheid fors op gezondheidszorg en onderwijs.

Wetgevend burgerinitiatief

Het Platform Hypotheekslachtoffers (PAH) boekte deze week een eerste overwinning. Het diende een wetgevend burgerinitiatief (ILP) in bij het parlement, ondersteund door bijna anderhalf miljoen handtekeningen.

Doordat de regerende Partido Popular (PP) onder de grote sociale druk toegaf, werd een parlementaire meerderheid gevonden om het burgerinitiatief te behandelen.

Het PAH eist dat mensen hun schuld kunnen aflossen door hun woning aan de bank te geven en er toch te blijven wonen (“inbetalinggeving”).

Het verlangt ook dat er een einde komt aan de huisuitzettingen en dat er sociale huurwoningen komen in leegstaande woningen die door de bank in beslag zijn genomen. Het platform hoopt dat de voorstellen in een wetsvoorstel terechtkomen dat het parlement momenteel al behandelt.

“Geen enkel land in Europa zet meer mensen uit hun huis, en tegelijk staan meer dan een miljoen woningen leeg”, zegt PAH-woordvoerder Ada Colau. Van 2007 tot vorig jaar werden 400.000 woningen in beslag genomen omdat de eigenaars de lening niet meer konden betalen.

Alles kwijt

Het PAH heeft de laatste vier jaar meer dan vijfhonderd huisuitzettingen kunnen voorkomen. Het onderhandelt ook over inbetalinggevingen en zoekt betaalbare huurwoningen voor uitgezette gezinnen.

“De banken achtervolgen me tot ik de laatste cent betaald heb”, terwijl zijzelf met overheidsgeld worden gered, zegt Benigno. De 47-jarige man heeft geen werk. Sinds een jaar woont hij met zijn drie kinderen in een leegstaand gebouw in de Zuid-Spaanse stad Málaga.

Hij is twee huizen kwijt. Toen hij nog werkte – hij had een contract van onbepaalde duur – besloot hij een lening aan te gaan om een tweede, groter huis te kopen. Het eerste diende als onderpand. “Iedereen kocht huizen. Maar van de ene dag op de andere verloor ik mijn baan, ik raakte alles kwijt, en nu moet ik 102.000 euro terugbetalen in 28 jaar.”

Financiële genocide

“Ik hoorde dat er huizen leegstonden en ben toen hiernaartoe gekomen”, zegt Antonio (22), buurman van Benigno. “Een andere oplossing was er niet. De huur kon ik niet meer betalen.” Met zijn vrouw en tweejarige dochter woont hij in een leegstaand huis, zonder water of elektriciteit, “maar nu woont mijn dochter ten minste niet op straat”.

Het PAH heeft voor zaterdag 16 februari manifestaties aangekondigd “voor het recht op wonen en tegen de financiële genocide”.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie noemde het Spaanse hypotheeksysteem in november niet verenigbaar met de Europese wetgeving.

In een prejudiciële beslissing, die als basis zal dienen voor een vonnis, gaf het hof de Spaanse rechters de mogelijkheid om een inbeslagname te schorsen tot onderzocht is of het hypotheekcontract geen ongeoorloofde clausules bevat.

take down
the paywall
steun ons nu!