Actiegroep Moorkenspark Borgerhout
Antwerpen, Burgerparticipatie, Activisme, Actiegroep, District Borgerhout, Groene ruimte, Moorkenspark, Burgermedia -

Actiegroep Moorkenspark Borgerhout

vrijdag 15 februari 2013 23:16
Spread the love

Groene ruimte is een basisbehoefte van elke mens, zeker van de stadsmens. Aangename plaatsen om elkaar te ontmoeten zijn vooral in de stad heel belangrijk voor het sociale weefsel.

Waarom gaan veel, oudere maar ook jongere mensen graag een keer naar een markt in plaats van naar een supermarkt? Wat is de charme van een rommelmarkt of een garage- of verkoop? Juist, dat de buren elkaar leren kennen.

Een ruimte voor kinderen ook om te spelen!

Want we kunnen wel scholen bouwen, maar vooraleer kinderen moeten leren, moeten ze eerst kunnen spelen en ravotten!
Een plaats ook waar hangjongeren getolereerd worden en waar mensen elkaar kennen. Waar de wijkagent ook af en toe een praatje komt maken. Zodat je ook aanvoelt waar er eventueel spanningen in de wijk opborrelen.

Het Moorkenspark (niet zo groot als het Stadspark of Park Spoor Noord, maar voor de buurt in Borgerhout wel minstens zo belangrijk) zou al die functies gaan vervullen. Daarvoor is er al twee jaar lang met de buurt overlegd en daarvoor zijn er ook enkele buurtbewoners onteigend. Zij vonden uiteindelijk het algemeen belang belangrijker dan hun eigen belang.

Als je spreekt van onteigeningen, dan gaat het over ingrijpende beslissingen. De uitvoerende fase voor de realisatie van het Moorkenspark was als ingezet. Op dat moment als stadsbestuur de klok nog terugdraaien, terwijl ze in andere dossiers niet hard genoeg kunnen benadrukken dat ze ‘het beleid van hun voorganger’ uitvoeren, dat is gedurfd. Ik zou dit zelfs een regelrechte provocatie willen noemen.

Een provocatie die de buurtbewoners intussen heeft aangezet om een actiegroep op te richten. De actiegroep heeft op facebook al meer dan 480 leden. http://www.facebook.com/Moorkenspark

Media-activisten?

Ik heb een aantal kritische vragen bij het artikel van De Wereld Morgen. Ik ben een aantal jaren zelf vrijwilliger geweest van Indymedia.be en ben een beetje afgehaakt op het moment dat de vertaling gemaakt werd naar De Wereld Morgen. De bedoeling van De Wereld Morgen vind ik goed, maar de uitwerking, daar kan ik mij niet in vinden.

Voor mij was Indymedia kort samengevat: geëngageerde burgermedia, ofwel media-activisme.

Je kan nog discussiëren of we het onderscheid tussen burgermedia en professionele media moeten blijven maken. De Wereld Morgen heeft een aantal keuzes gemaakt voor kwaliteit, waardoor het aspect van burgermedia minder prominent werd. Ik vind dan wel dat jullie die keuze best consequent doortrekken en bijvoorbeeld ook zorgen dat de geluidskwaliteit van video’s op zijn minst duidelijk verstaanbaar is.

Op het vlak van media-activisme begrijp ik jullie niet goed. Bijvoorbeeld in dit artikel over het Moorkenspark, lees ik tussen de regels een poging om objectief te willen zijn. Terwijl elke lezer van De Wereld Morgen weet dat jullie aan de kant van de buurtbewoners staan.

Wat je moet doen om objectief te zijn, is de tegenpartij aan het woord laten: waar is het interview met Ludo Van Campenhout (voorheen Open VLD nu N-VA) en Rob Van de Velde (schepen van stadsontwikkeling N-VA)?

Okee, jullie laten Gert Demuys, woordvoerder van de actiegroep en districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) aan het woord, om hun stomverbaasde verontwaardiging uit te drukken. Jullie laten in feite slachtoffers van een beslissing van het stadsbestuur aan het woord, maar jullie gaan niet naar dat stadsbestuur om hen ter verantwoording te roepen.

Misschien zijn jullie dat wel nog van plan? Ik mag het hopen. Want zolang jullie zo’n stap niet zetten, geloof ik steeds minder in De Wereld Morgen als geëngageerde media.

Dat klinkt misschien hard als kritiek. Ik hoop dat ook om jullie een klein beetje wakker te schudden. De Wereld Morgen gaat er helaas niet vanzelf komen. Voor niets gaat de zon op, maar daarmee hebben we nog geen Moorkenspark. Als jullie de buurt Borgerhout zo belangrijk vinden, dan zou De Wereld Morgen veel vaker buurtbewoners aan het woord moeten laten en eventueel zelf een actiegroepje starten om een ander geluid te laten horen uit dit mooie stadsdistrict.

(Schoonheid, dat is soms een schoon kostuum maar veel vaker vuile handen en een glimlach!)

take down
the paywall
steun ons nu!