De haven van Thessaloniki (Foto: chagaz)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Griekenland, Economische crisis, Coöperaties, Hoge werkloosheid, Thessaloniki, Vio.Me, Zelf-organisatie, Heropening fabriek -

Griekse arbeiders nemen heft in eigen handen en heropenen fabriek

De werknemers van Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me), een fabriek van constructiematerialen in Thessaloniki, waren het beu om slecht behandeld te worden door hun bazen, maar weigerden ook om in werkloosheid te belanden. Daarom besloten zij, gesteund door sociale organisaties, om de failliete fabriek die door de eigenaren was achtergelaten op eigen houtje te heropenen. Zo geschiedde: op dinsdag 12 februari is de productie van Vio.Me weer gestart.

donderdag 14 februari 2013 17:15
Spread the love

De arbeiders van de fabriek Vio.Me hadden al sinds mei 2011 geen loon meer ontvangen. Alle beloften ten spijt kwam hier geen verandering in en daarom legden de werknemers in september 2011 het werk neer.

Het management van de fabriek kwam tot de conclusie dat ze het financiële plaatje niet meer rond kreeg, pakte haar biezen en sloot de fabriek. Alle werknemers werden, zoals vele Grieken in de afgelopen drie jaar, op straat gezet.

Het Grieks statistiekbureau EL.STAT bracht op donderdag 14 februari nog wederom verontrustende werkoosheidscijfers naar buiten, die aantonen dat de Griekse economie voorlopig nog niet uit het slop zal geraken.

In november 2012 steeg de werkloosheid in Griekenland naar 27 procent, het dubbele van het werkoosheidscijfer begin 2010, voordat de grote ellende begon. Concreet betekent dit dat meer dan 1,3 miljoen mensen zonder job thuis zitten. Voor jongeren is de situatie het ergst: daarvan is 61,7 procent werkloos.

Omdat ze niet willen behoren tot deze immens grote groep werklozen in Griekenland, namen de werknemers van Vio.Me dus het heft in eigen handen.

Coöperatie

In oktober 2011 deden zij, na een stemming in algemene vergadering, een formeel voorstel om een coöperatie op te richten die volledig onder democratische controle van de arbeiders zelf zou komen te staan, vroegen zij om wettelijke erkenning hiervan en om de financiële middelen om productie in de fabriek weer in gang te zetten.

De Griekse regering maakte beloften tot steun maar kwam deze nooit na. Sociale bewegingen waren echter wel overtuigd en acties werden opgestart om de heropening van Vio.Me mogelijk te maken.

Sympathisanten richtten het Open Initiative of Solidarity in Thessaloniki op, samen met vergelijkbare initiatieven in andere steden.

Terwijl gedurende een jaar in heel Griekenland (financiële) steun werd gezocht voor de heropening van Vio.Me, hielden de werknemers beurtelings de wacht bij de de fabriek om te zorgen dat ze niet leeggeplunderd zou worden en dat al het materiaal op zijn plek zou blijven.

Grote dag

Dinsdag 12 februari was dan de grote dag: de productie begon weer, niet onder leiding van bazen, chefs of een management, maar van de arbeiders zelf. De productie wordt gepland door middel van algemene vergaderingen, waarin de stem van elke werknemer even zwaar telt.

Bovendien willen de werknemers van Vio.Me meer en meer gaan produceren op een manier die het milieu niet schaadt, zoals het gebruik van ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen.

Er is echter ook nog een lange weg te gaan. De donaties en steun die Vio.Me kreeg van sociale bewegingen en sympathisanten zijn genoeg om de eerste maanden door te komen, maar daarna zal de fabriek winstgevend moeten blijken om te kunnen blijven draaien.

De productiekosten zijn hoog, de economische tijden zijn zwaar en door de omvang van de producten beperkt de afzetmarkt zich tot Griekenland en omringende landen.

Strijd van alle Grieken

Over de hele wereld gekeken is Vio.Me niet het eerste bedrijf dat op democratische wijze door al haar werknemers wordt gerund. Argentinië bijvoorbeeld kent al sinds 2001 verschillende van dit soort ondernemingen, waaronder gezondheidsklinieken, scholen, krantenredacties en metaalfabrieken. Deze voorbeelden hebben zich inmiddels verspreid over andere landen in de Amerika’s en Europa.

Vio.Me is wel het eerste experiment van zelforganisatie in de industrie in Griekenland, maar gehoopt wordt dat het voorbeeld veel gevolgd gaat worden in de toekomst.

De boodschap is: zelfmanagement is het enige redelijke respons in deze tijden van grote werkloosheid, snel toenemende armoede en een overheid die de bevolking tot op de laatste cent wil uitpersen. De strijd van Vio.Me is de strijd van alle Grieken.

take down
the paywall
steun ons nu!