Inheemse Peruanen moeten volgens de wet gehoord worden over alle economische activiteiten op hun voorouderlijke grondgebied. (foto: Ceus 4007)
Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, Latijns-Amerika, Peru, Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Feconaco, PeruPetro, Veronica mendoza, Pluspetrol Norte -

Consultatie neemt wantrouwen inheemse Peruanen niet weg

Peru gaat voor het eerst de wet toepassen die inheemse Peruanen inspraak geeft bij grote werken op hun grondgebied. Maar na een nieuw conflict over een olieconcessie is het wantrouwen van de inheemsen weer toegenomen.

dinsdag 12 februari 2013 16:00
Spread the love

Inwoners van de regio Loreto in het noordoosten van het Peruaanse Amazonegebied mogen zich uitspreken over een nieuwe olieconcessie van staatsoliebedrijf PeruPetro. Maar opnieuw kwam er een haar in de boter.

Vorige maand waren technici van PeruPetro op hun grondgebied gekomen zonder rekening te houden met de leiders van de gemeenschappen. “We leggen alles stil als er niet naar ons wordt geluisterd”, zegt Andrés Sandi, voorzitter van de Federatie van de Inheemse Gemeenschappen van de Corrientes-rivier (Feconaco).

“We eisen dat de overheid ons niet voor voldongen feiten plaatst”, zegt Sandi. “De inheemse bevolking is het vertrouwen in de staat kwijtgespeeld. Het is net zoals wanneer je een kind slaat en vervolgens zegt ‘ik ga je niet meer slaan’. Je weet niet of dat waar is of niet.”

Aanpak herzien

De inheemse leiders trokken onlangs naar de hoofdstad Lima om er de nationale politici duidelijk te maken dat er pas een raadpleging komt als Lima de vertegenwoordigers van de inheemse organisaties erkent.

Een parlementaire werkgroep ontving zowel de Amazone-indianen als PeruPetro. Het bedrijf beloofde de plaatselijke bevolking voortaan te informeren over elke volgende stap. “De PeruPetro-directie heeft haar aanpak moeten herzien want men kan de manier waarop deze gemeenschappen georganiseerd zijn en beslissingen nemen, niet negeren”, zegt parlementslid Verónika Mendoza, lid van de werkgroep.

“De wet en zijn reglement zijn één ding, iets anders is wat echt op het terrein gebeurt”, zegt Mendoza. “De inheemse leiders niet bij het proces betrekken kan niet”, zegt ze.

Afspraken over raadpleging

Het is de eerste keer dat de wet op het Recht op Voorafgaande Raadpleging van Inheemse Volken wordt toegepast. Die bepaalt dat de inheemse Peruanen rechtstreeks gehoord moeten worden over alle economisch activiteiten op hun voorouderlijk grondgebied.

De wet is al twee jaar oud maar de praktische modaliteiten werden pas vorig jaar vastgelegd. Nu gaat hij voor het eerst worden toegepast.

Aanvankelijk zou dat deze maand of volgende maand gebeuren maar door het nieuwe conflict vorige maand is het weinig waarschijnlijk dat dit nog wordt gehaald. De inheemse leiders en PeruPetro zijn in elk geval overeengekomen om in de tweede helft van februari rond de tafel te gaan zitten en afspraken te maken over de raadpleging.

Conventie 169

Het zou de eerste keer zijn dat Peru conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) toepast. De conventie verplicht landen om inheemse volken te beschermen en te raadplegen over projecten die hun ontwikkeling en habitat aanbelangen. Peru ratificeerde de conventie al in 1994, maar het parlement zette dat pas in 2011 in een wet om.

In 2015 vervalt de huidige concessie in Loreto, van het Argentijnse Pluspetrol Norte. Het contract met de winnaar van de nieuwe concessie zal de bepalingen moeten bevatten die uit de raadpleging van de bevolking zijn naar voren gekomen.

De Peruaanse overheid is van plan om dit jaar nog vijf raadplegingen te organiseren in verband met andere projecten.

take down
the paywall
steun ons nu!