Ierland op 9 februari (Foto: William Murphy)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Economische crisis, Europese Unie, Ierland, Europese Centrale Bank, Demonstratie, Bail-out, Trojka, ICTU, Dossier bankencrisis -

Meer dan 100.000 Ieren zijn redden van banken beu

Het redden van de banken heeft Ierland tot nu toe bijna 9.000 euro per persoon gekost. De overeenkomst die de Ierse regering met de ECB sloot, heeft de Ieren niet kunnen overtuigen. "Sommige media wekken de schijn dat de problemen over zijn na deze deal, maar niets is minder waar. Er zijn vandaag meer dan 100.000 mensen op straat gekomen die er hetzelfde over denken", aldus David Begg, secretaris-generaal van Ierse vakcentrale ICTU, op 9 februari.

maandag 11 februari 2013 17:27
Spread the love

Vakcentrale ICTU, het Irish Congress of Trade Unions, had de betogingen onder de slogan “Lift the burden – jobs not debt” reeds langere tijd gepland, ruim voordat de Ierse regering een akkoord met de Europese Centrale Bank (ECB) bereikte.

Deze beslissing, die Ierland wat meer financiële ademruimte zou moeten geven door een verlengde terugbetalingsperiode en een lagere rente, leek de Ieren echter niet van een betere toekomst te kunnen overtuigen.

De goedkeuring van de ECB maakte ook de liquidatie van de voormalige Anglo Irish Bank mogelijk, die genationaliseerd werd in 2009. Eerste minster van Ierland Enda Kenny noemde het “een historische stap in de richting van economisch herstel”.

Bedotten

Richard Boyd Barrett van People Before Profit is weinig opgezet met de overeenkomst. “Deze deal is niets meer dan een pathetische poging om het Ierse volk te bedotten. Ierse burgers zullen de schulden blijven betalen tot 2053.”

“Miljarden aan rente zullen elk jaar betaald blijven worden in de komende decennia, geld dat naar banencreatie zou moeten gaan. De vermindering van het begrotingstekort waar de overheid het over heeft zal nauwelijks verschil maken in de bezuinigingen die de komende jaren nog altijd onderdeel zijn van de trojka-deal.”

De Ierse belastingbetalers lijken het met hem eens te zijn: alleen in Dublin maakten 60.000 mensen een vuist tegen het afschuiven van de kosten van de redding van banken op de bevolking.

In het hele land kwamen volgens ICTU meer dan 100.000 mensen op straat; de Ierse politie gaf een schatting van de helft hiervan.

Solidariteit

Het redden van de Ierse banken sinds 2008 voorkwam de ineenstorting van het Europese banksysteem, aldus ICTU.

De hele Europese Unie profiteerde hiervan, maar toch zijn de Ieren degenen die voor de rekening van 64 miljard euro mogen opdraaien – terwijl zij minder dan 1 procent van de Europese bevolking uitmaken.

Het is tijd dat de Europese Unie eens wat solidariteit terug laat zien, vindt ICTU. De betogingen van zaterdag 9 februari wilden een signaal geven aan de eigen overheid, maar waren misschien nog wel meer naar andere Europese landen en regeringsleiders gericht.

Overmatig lenen

Het Nevin Economics Research Institute (NERI) berekende op basis van cijfers van Eurostat hoeveel het redden van banken Ierland gekost heeft.

Volgens NERI is de economische crisis ontstaan in de private sector door slecht bestuur en ongepast en overmatig lenen, en werden deze mislukkingen vergemakkelijkt door ontoereikende publieke regulering en toezicht.

De 64 miljard euro die de Ierse overheid sinds 2009 door het redden van private banken op de belastingbetaler verhaalde, beslaat maar liefst 40 procent van het BBP van het land.

De schuldenlast die is ontstaan door het redden van banken is in Ierland het hoogste van alle lidstaten van de Europese Unie in de periode 2007-2011, namelijk 41 miljard euro of 42,6 procent van de totale kosten in de gehele EU.

De fiscale gevolgen hiervan voor de Ierse burgers zijn, omdat Ierland een relatief klein bevolkingsaantal heeft, enorm. Het redden van banken heeft iedere Ier tot nu toe bijna 9.000 euro gekost, voor de gemiddelde EU-burger is dat 191 euro.

take down
the paywall
steun ons nu!