Verslag, Nieuws, Afrika, Samenleving, Racisme, Antwerpen, Atlas, Vooroordelen, Albino, Bobette Ngiedi Lelo, Albinisme, Richard Bon Mugamba, François Mean, Huidziektes -

Fototentoonstelling: Albinisme, een andere kijk

In het Atlasgebouw te Antwerpen loopt tot eind februari een fototentoonstelling die ons confronteert met de soms gruwelijke realiteit die Afrikaanse albino's dagelijks ondervinden. Moord, mutilatie, uitstoting uit de gemeenschap en ziektes zijn hun deel. Foto's zijn van Jean-François Mean (Canada), Richard Bon Mugamba (Tanzania) en Bobette Ngiedi Lelo (België). Een verslag.

zondag 10 februari 2013 15:45
Spread the love

Albinisme, het ontbreken van het pigment melanine in huid of haar, komt wereldwijd voor. Waar het voorkomen van dit fenomeen in de westerse wereld ‘slechts’ 1 op de 17.000 tot 20.000 is, loopt dat in tropisch Afrika op tot 1 op de 4.000 en meer.

Deze ziekte kan slechts ontstaan wanneer beide ouders drager zijn van een specifiek recessief gen (‘recessief’ betekent in de genetica dat het gen niet ‘dominant’ is, in paring met een ‘dominant’ gen moet het ‘recessief’ gen dan altijd wijken).

Het Afrikaanse klimaat, met zijn dikwijls overvloedige en ongenadige zonneschijn, is zeer nefast voor albino’s omdat ze gevoelig zijn aan licht en makkelijk verbranden omdat hun huid de UV-stralen niet tegenhoudt. Zij lijden dan ook vaak aan allerlei oogziekten en zijn zeer vatbaar voor huidkanker.

De sociale gevolgen zijn mogelijk nog erger, ten gevolge van de vele vooroordelen die leven over dit fenomeen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!