Verslag, Nieuws, Afrika, Samenleving, Racisme, Antwerpen, Atlas, Vooroordelen, Albino, Bobette Ngiedi Lelo, Albinisme, Richard Bon Mugamba, François Mean, Huidziektes -

Fototentoonstelling: Albinisme, een andere kijk

In het Atlasgebouw te Antwerpen loopt tot eind februari een fototentoonstelling die ons confronteert met de soms gruwelijke realiteit die Afrikaanse albino's dagelijks ondervinden. Moord, mutilatie, uitstoting uit de gemeenschap en ziektes zijn hun deel. Foto's zijn van Jean-François Mean (Canada), Richard Bon Mugamba (Tanzania) en Bobette Ngiedi Lelo (België). Een verslag.

zondag 10 februari 2013 15:45
Spread the love

Albinisme, het ontbreken van het pigment melanine in huid of haar, komt wereldwijd voor. Waar het voorkomen van dit fenomeen in de westerse wereld ‘slechts’ 1 op de 17.000 tot 20.000 is, loopt dat in tropisch Afrika op tot 1 op de 4.000 en meer.

Deze ziekte kan slechts ontstaan wanneer beide ouders drager zijn van een specifiek recessief gen (‘recessief’ betekent in de genetica dat het gen niet ‘dominant’ is, in paring met een ‘dominant’ gen moet het ‘recessief’ gen dan altijd wijken).

Het Afrikaanse klimaat, met zijn dikwijls overvloedige en ongenadige zonneschijn, is zeer nefast voor albino’s omdat ze gevoelig zijn aan licht en makkelijk verbranden omdat hun huid de UV-stralen niet tegenhoudt. Zij lijden dan ook vaak aan allerlei oogziekten en zijn zeer vatbaar voor huidkanker.

De sociale gevolgen zijn mogelijk nog erger, ten gevolge van de vele vooroordelen die leven over dit fenomeen.

take down
the paywall
steun ons nu!