Jamaica 's nachts
Nieuws, Economie, Milieu, Samenleving -

Zonne-energie maakt Caraïbische straten ‘s nachts veiliger

De Caraïbische eilanden Saint Kitts en Nevis en grote buur Jamaica verlichten hun straten sinds kort met zonne-energie. Ze willen duurzaam met energie omgaan en donkere wijken ‘s nachts verlichten om criminaliteit minder kans geven.

maandag 4 februari 2013 15:07
Spread the love

Het project in Saint Kitts is het resultaat van de diplomatieke betrekkingen die de staat al 28 jaar met Taiwan onderhoudt. “Het afgelopen jaar hebben we met succes zonnepanelen op de daken van overheidsgebouwen en slimme led-lampjes langs autowegen geplaatst”, zegt de plaatselijke Taiwanese ambassadeur Miguel Tsao. “Het zijn belangrijke projecten die onze gezamenlijke inspanningen tonen om een schone energiebron te gebruiken.”

Tsao wil de burgers wegleiden van de fossiele brandstoffen en de droom van een groen eiland waarmaken. In 2010 lanceerde het 13 kilometer lange eiland met 12.000 inwoners een eerste windpark. De oprichting van een zonnepark en projecten rond groen agro-toerisme zijn gepland voor dit jaar.

Besparen

De straatverlichting op zonne-energie werd geïnstalleerd door het Taiwanese bedrijf Speed Tech Energy. De lamp van massief staal kan windsnelheden van 250 kilometer per uur weerstaan. De zonnepanelen zetten overdag zonlicht om in elektriciteit en de opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu. Ook op regenachtige dagen wordt de accu tot 30 procent opgeladen.

“Ik ben blij dat de zonne-straatverlichting nu de donkere wijken van licht voorziet”, zegt Orville Liddie (29). “Ik ben chauffeur en was vroeger altijd bang om ’s nachts door de donkere gebieden te rijden waar criminelen plots voor je wielen konden springen of wegblokkades konden opzetten. Ook zware ongevallen waren niet denkbeeldig.”

Jamaica werkt voor haar energiebesparende straatverlichting samen met het Amerikaanse bedrijf Green Energy RG LCC. De Jamaicaanse overheid wil zo besparen op de energiekost van de 93.000 straatlantarens die het land telt.

In een eerste fase worden 5000 led-lampen op zonne-energie geïnstalleerd in Clarendon. Andere delen van het land waaronder de hoofdstad Kingston volgen later.

take down
the paywall
steun ons nu!