Wederzijds respect in het tegensprekelijk debat op DeWereldMorgen.be
Nieuws, DeWereldMorgen, Commentaarfunctie -

Wederzijds respect in het tegensprekelijk debat op DeWereldMorgen.be

Vanuit een sterk geloof in de noodzaak van democratische media probeert DeWereldMorgen.be dagelijks het publieke debat te stimuleren. Alleen verlopen de discussies op onze website niet altijd even netjes en geeft de commentaarfunctie te vaak aanleiding tot scheldpartijen. Daarom wordt vanaf vandaag elke geposte commentaar eerst getoetst aan de gebruiksvoorwaarden vooraleer het online kan verschijnen.

maandag 21 januari 2013 15:39
Spread the love

DeWereldMorgen.be is ervan overtuigd dat goed geïnformeerde burgers van cruciaal belang zijn voor een gezonde democratie. De redactie houdt dan ook van boeiende en diepgaande discussies over hete maatschappelijke hangijzers. Het is met trots dat we kunnen zeggen dat heel wat van onze artikels aanleiding geven tot zulke debatten.

Alleen merken we ook vaak dat de commentaarfunctie aanleiding geeft tot beledigend taalgebruik en grove opmerkingen. Soms hebben die zelfs niets te maken met de inhoud van het artikel. Dat is niet in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden van onze website.

Vandaar dat we vanaf vandaag een nieuwe aanpak hanteren. Elke nieuw geposte lezersbijdrage zal eerst door de redactie van DeWereldMorgen.be gelezen en goedgekeurd worden voor ze online verschijnt. Op die manier kunnen wij de discussies beter modereren en willen we voorkomen dat ze uitmonden in scheldpartijen.

Diegenen die steevast bijdragen tot een rijk en zuiver debat krijgen na verloop van tijd de mogelijkheid om hun commentaar onmiddellijk te posten – zonder tussenkomst van de redactie.

De nieuwe commentaarfunctie heeft dus als doel dat er enkel eerlijke en gefundeerde debatten op DeWereldMorgen.be plaats hebben. Maar dat betekent ook dat er wat tijd zal verstrijken tussen het moment dat je je commentaar plaatst en het moment dat het daadwerkelijk online verschijnt.

In tegenstelling tot de nieuwssites van de commerciële media wordt dit werk immers gewoon door onze redactie gedaan in plaats van door een full time aangestelde moderator. De vertraging die door deze nieuwe aanpak ontstaat, houden we zo kort mogelijk.

Gelieve rekening te houden met een wat langere wachttijd tijdens weekends en feestdagen. Tussen 22 en 9 uur zullen commentaren in de wachtrij staan.

We zijn er zeker van dat iedereen snel aan deze nieuwe werkwijze zal wennen. Vergeet ten slotte ook niet, zoals hierboven al vermeld, dat zij die steevast bijdragen tot een rijk en zuiver debat na verloop van tijd de mogelijkheid krijgen om hun commentaar onmiddellijk te plaatsen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!