Kunnen coöperaties de wereld redden? DeWereldMorgen.be bij Interne Keuken
Nieuws, Wereld, Samenleving, Coöperaties -

Kunnen coöperaties de wereld redden? DeWereldMorgen.be bij Interne Keuken

Dat de coöperatieve gedachte wereldwijd nog springlevend is, dat leerde de redactie van het Radio 1 programma Interne Keuken uit een artikelenreeks die verscheen op deze nieuwssite. En ze nodigden DeWereldMorgen.be uit om daarover te komen praten.

dinsdag 15 januari 2013 13:03
Spread the love

Coöperaties, dat is toch iets uit het verleden, of iets van arme boeren in ontwikkelingslanden. Dat dachten ze bij de redactie van Interne Keuken. Tot ze bij DeWereldMorgen.be de artikelreeks Op zoek naar de kampioenscoöperaties Coop en Migros onder ogen kregen.

Ze ontdekten dat wereldwijd maar liefst 1 miljard mensen lid zijn van een coöperatie, allemaal mede-eigenaars van het coöperatieve bedrijf waar ze klant zijn, of zelf werken. Want al die coöperaties creëren meer dan 100 miljoen jobs, en dat zijn er meer dan alle multinationals samen.

Verbaasd lazen ze dat in de Amerikaanse staat Wisconsin coöperaties goed zijn voor 71 procent van alle jobs, in de Canadese provincie Quebec vormen ze de grootste werkgever en in Colombia de tweede grootste, in Kenia zorgen coöperaties voor maar liefst 45 procent van het nationaal inkomen, in India werken alleen al in de melkcoöperaties 13 miljoen mensen, in Italië en Frankrijk gaat het telkens om meer dan 1 miljoen werknemers. En je hoeft maar tot in Zwitserland te reizen om een land te ontdekken waar coöperatieve bedrijven de grootste private werkgever zijn en waar niet Carrefour, Aldi of Lidl de grootste supermarktketens zijn, maar wel Migros en Coop, allebei coöperatieve bedrijven en tegelijk kampioenen in duurzame economie.

Allemaal redenen voor Koen Fillet en Sven Speybrouck om Dirk Barrez van DeWereldMorgen.be uit te nodigen om mee aan tafel te schuiven en meer te vertellen over de blijkbaar voor velen toch wondere wereld van de coöperaties.

Klik hier om het volledige gesprek ‘Kunnen coöperaties de wereld redden?’ te beluisteren

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!