Malaria, nog steeds een dodende ziekte
Nieuws, Samenleving, India, IPS, Malaria -

Aantal malariadoden in India veel hoger dan gedacht

De Indiase overheid heeft het aantal malariadoden altijd flink onderschat, zeggen wetenschappers. Dit jaar komen er nieuwe cijfers die dit bevestigen.

maandag 14 januari 2013 15:45
Spread the love

Vorig jaar kwam een zestienkoppig wetenschappelijk comité tot de conclusie dat het aantal malariadoden in India wellicht veertig keer hoger lag dan altijd is aangenomen. Het werkelijke cijfer zou 40.000 doden per jaar zijn, zei Padam Singh Pradhan, voormalig hoofd van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek.

Het Nationaal Programma voor de Controle van Vectorziektes, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, heeft nu voor het eerst toegegeven dat het werkelijke cijfer inderdaad een stuk hoger ligt dan altijd is aangenomen.

Het Nationaal Instituut voor Medische Statistiek heeft de cijfers van Padam Singhs comité onder de loep genomen en ziet nu ook dat het werkelijke aantal malariadoden hoger ligt, niet veertig keer, maar wel twintig tot dertig keer.

Meeste doden buiten Afrika

Dokter A.C. Dhariwal, directeur van het Nationaal Programma, zei dat aan de krant The Times of India. Eind dit jaar moet India de definitieve cijfers hebben, zegt hij.

De correctie is het gevolg van een nieuwe methodologie. Tot dusver werden enkel malariadoden geteld waarvan de doodsoorzaak in een laboratorium was aangetoond. Nu worden ook andere cijfers op het terrein in de statistieken geïntegreerd.

Elk jaar raken wereldwijd nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Afrikaanse landen vallen de meeste malariadoden, maar buiten Afrika is India het land dat het zwaarst wordt getroffen.

take down
the paywall
steun ons nu!