Mexicaanse drugskartels vallen voor illegale mijnbouw
Nieuws, Wereld -

Mexicaanse drugskartels vallen voor illegale mijnbouw

BRUSSEL — Mexicaanse drugsbendes houden zich steeds meer bezig met illegale mijnbouw, omdat het lucratiever en minder riskant is dan drugssmokkel.

vrijdag 4 januari 2013 13:31
Spread the love

Op 7 oktober vierden de Mexicaanse veiligheidsdiensten feest: Heriberto Lazcano, leider van het Zetas-kartel, werd gedood door mariniers. Maar tegelijk was er verwarring over de plaats waar Lazcano werd gevonden: ver van de bolwerken van de Zeta’s en vrijwel onbeschermd in het kleine mijnstadje Progresso.

Er werd volop gespeculeerd over wat Lazcano precies deed in het kleine stadje, in de uitgestrekte zuidelijke staat Coahuila. Humberto Moreira, ex-gouverneur van de staat, heeft naar eigen zeggen het antwoord: “Heriberto Lazcano veranderde van een moordenaar, kidnapper en drugssmokkelaar naar iets dat nog lucratiever was: de mijnbouw. Daarom leefde hij in de steenkoolregio, in het kleine stadje Progresso.”
Volgens Moreira ontdekt het Zeta-kartel aan snel tempo dat illegale mijnbouw nog lucratiever is dan de drugssmokkel. “Ze ontdekken een mijn, halen de steenkool eruit, verkopen die aan 30 dollar en betalen de arbeiders een miserabel loon”, zegt hij. “Het is winstgevender dan drugs verkopen.”

Controverse

Zijn opmerkingen hebben een storm van protest veroorzaakt, maar hij is gewend aan controverse. Als ex-gouverneur van Coahuila (zijn broer heeft de post van hem overgenomen) was hij een van de machtigste mannen in de Mexicaanse politiek tot beschuldigingen van grote financiële ongeregeldheden hem deden aftreden. Nadat zijn zoon werd gedood door de georganiseerde misdaad begon hij openlijk te praten over de corruptie en straffeloosheid in de staat die hij ooit bestuurde.

Maar Moreira staat niet alleen met zijn beweringen. Ook de federale Mexicaanse regering zegt bewijzen gevonden te hebben voor criminele infiltratie in de mijnen van Caohila. De overheid stuurt tweehonderd inspecteurs naar de regio om mijnbedrijven te controleren die vermoedelijk banden hebben met de georganiseerde misdaad.
Ook de overheid van Caohila zelf is niet onbesproken. Het overheidsbedrijf Prodemi koopt steenkool aan uit de mijnen en verkoopt die aan het elektriciteitsbedrijf van de staat. De openbare aanklager onderzoekt nu of Prodemi banden heeft met “narco-kool”.

Coahila is een aanlokkelijk doel voor misdaadgroepen die hun inkomsten willen diversifiëren. De staat produceert 95 procent van de Mexicaanse steenkool, goed voor 15 miljoen ton per jaar. Ongereguleerde “pozo’s”, kleine mijntjes die vaak niet meer zijn dan een gat in de grond, zijn er overal. Ze zijn een interessant doelwit voor wie snel geld wil verdienen.
De Mexicaanse krant Reforma schat dat criminelen een half miljoen dollar per week verdienen aan die kleine mijnen door de steenkool door te verkopen aan legale bedrijven. Een grote, goed gestructureerde groep als de Zeta’s is ideaal gepositioneerd om de handel uit te buiten.

Naarmate de grens tussen legale mijnbouw en de georganiseerde misdaad vertroebelt, wordt de sfeer in de mijnsector grimmiger. In de voorbije week werd nog een mijneigenaar gedood en werd zijn vinger afgeknipt, een teken dat hij gestraft werd omdat hij zijn mond niet had gehouden.
Hoge mijnbonzen weigeren officieel commentaar te geven, maar geven off the record toe dat hun sector geïnfiltreerd wordt door misdaadbendes.

Arbeiders

De arbeiders onderaan de voedselketen komen van de regen in de drop, zeggen mensenrechtenorganisaties. De mijnen van Coahuila hadden al een kwalijke reputatie op het vlak van veiligheid. Bij een ongeval in 2006 kwamen 65 mensen om het leven.

“De armen kunnen niet anders dan elke baan die ze kunnen krijgen te aanvaarden”, zegt Raul Vera, bisschop van Saltillo en voorvechter van betere werkomstandigheden voor de arbeiders. “Er is weinig verschil tussen de behandeling die ze krijgen van een legale eigenaar of een misdaadbende.”

take down
the paywall
steun ons nu!