Einde hongerstaking Koerden
Koerden -

Einde hongerstaking Koerden

dinsdag 20 november 2012 09:56
Spread the love

Na 68 dagen van overleven op enkel vitamines en suikerwater, hebben de Koerdische hongerstakers in tientallen Turkse gevangenissen en hun duizenden sympathisanten in Turkije en Europa een einde gemaakt aan de hongerstaking. Dit na een dringende oproep van Abdullah Öcalan, de politieke leider van de Koerdische vrijheidsbeweging.

Mehmet Öcalan bracht de boodschap van zijn broer. Hij kon hem dit weekend bezoeken, ondanks de isolatie op het gevangeniseiland van ?mral?. Abdullah Öcalan liet weten dat de actie haar doel bereikt heeft en dat een verderzetting onethisch en inhumaan zou zijn. Er konden immers elk moment doden vallen. In de gevangenis namen naar schatting 10.000 Koerden deel, gesteund door tienduizenden buiten de muren in Turkije en Europa.

Beide partijen zullen nu de balans moeten opmaken van twee maanden politiek hoog spel. De regering heeft alvast één van de eisen van de hongerstakers proberen in te willigen. Ze heeft een wetsvoorstel ingediend om gedagvaarden toe te staan een andere taal dan het Turks te gebruiken in de rechtszaal. Maar slechts op het moment tussen het voorlezen van de aanklacht en de verklaring van de aanklager. Niet meer dan een losse flodder dus.

Ook de twee andere eisen, recht op onderwijs in het Koerdisch en een verbetering van de gevangenisomstandigheden voor Öcalan, blijven in het ongewisse. Öcalan mag nu wel terug zijn familie en advocaten ontvangen, maar dit is slechts een herstelling van de basisrechten van elke gevangene. De actievoerders eisten een overplaatsing naar huisarrest zodat Öcalan zijn rol als onderhandelaar voor de Koerden terug kan opnemen.

De vraag blijft dus of een meer fundamentele dialoog over de erkenning van de Koerdische identiteit nu mogelijk is. Öcalan van zijn kant heeft getoond dat hij de weg van democratische onderhandelingen verkiest. Ook de BDP (Partij voor Democratie en Vrede, grootste Koerdische partij met vertegenwoordigers in het Turks parlement) lijkt sterker en als een hechter blok uit deze periode te komen. Erdo?an kwam de afgelopen weken niet verder dan wat laag bij de gronds politiek cynisme.

De hongerstaking heeft zonder twijfel een momentum gecreëerd. De urgentie voor het vinden van een oplossing voor de Koerdische kwestie is weeral eens duidelijk geworden, in Turkije maar ook in Europa. Het einde van de hongerstaking is geen overwinning, voor geen van beide kampen. Het is enkel een startschot, dit maal voor gesprekken over diepgaande en serieuze hervormingen. Öcalan maakte met zijn oproep duidelijk dat hij hierin een onmisbare partner is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!