Ondervoeding en armoede in landelijk Guatemala
Nieuws, Samenleving, Honger -

Veel Guatemalteken merken niets van antihongerplan

GUATEMALA-STAD — In februari kondigde de Guatemalteekse president Otto Pérez Molina zijn antihongerplan aan. Maar voor honderdduizenden van zijn landgenoten die in grote voedselonzekerheid leven, is er nog niets veranderd.

dinsdag 30 oktober 2012 12:13
Spread the love

“Ik hoorde over het Honger op Nul-plan op televisie, maar hier hebben we er nog niets van gemerkt”, klaagt Elías Ruíz, een boer in de zuidelijke gemeenschap Santa Odilia. “De regering zou ons kunnen helpen met maïszaden en meststoffen, of technieken om de productie te verbeteren.”

Het zogenaamde Honger op Nul-plan is het vlaggenschip van de rechtse president Molina en zijn regering. Maar daar is nog niet veel van te merken. “Er gaan te weinig middelen naar de strijd tegen ondervoeding, en er is te weinig coördinatie tussen de verschillende instituten en publieke beleidsprogramma’s”, zegt Jonathan Menkos, directeur van het Centraal-Amerikaans Instituut voor Begrotingsstudies (Icefi).  

Volgens een studie van het Icefi was eind september nog maar 55 procent van het beschikbare geld voor voedselprogramma’s dit jaar uitgegeven. Volgens Menkos is er ook in te weinig geld voorzien. “Buurlanden als Honduras en Nicaragua, waar ondervoeding een minder groot probleem is, hebben de laatste jaren dubbel zoveel geïnvesteerd in deze strijd.”

Guatemala heeft het hoogste percentage van chronische ondervoeding bij kinderen in Centraal-Amerika, en een van de hoogste percentages ter wereld: 49,3 procent van de kinderen onder de vijf jaar is er ondervoed, aldus Unicef. Meer dan de helft van de vijftien miljoen Guatemalteken leeft in armoede, waarvan 13 procent in extreme armoede.

Evaluatie

Daar wil de regering van Molina nu paal en perk aan stellen. Een van haar doelstellingen is ervoor zorgen dat tegen 2016 een tiende minder kinderen aan chronische ondervoeding lijdt.

Maar de weg is nog lang. “Niet alleen zijn de uitdagingen groot op het vlak van institutionele integratie en coördinatie, er is ook nood aan evaluatie van wat er gebeurt”, zegt Menkos.

Evaluatie is cruciaal, vindt ook Iván Yerovi van Unicef in Guatemala. “Dat is volgens mij de grote belofte die het land moet maken. In een ideale wereld zijn er meer middelen beschikbaar, maar nog beter is om te monitoren en te weten waarvoor het geld wordt gebruikt.”

Yerovi deelt de bezorgdheid van Menkos dat er te weinig budget wordt gespendeerd aan de strijd tegen honger in Guatemala. “De cijfers tonen duidelijk aan dat er dit jaar onvoldoende fondsen aangewend zijn.”

Paternalisme

Alejandro Aguirre van de koepelorganisatie voor Guatemalteekse ngo’s en coöperaties vindt dat het huidige regeringsbeleid stoelt op cliëntelisme en paternalisme, dat de armoede net in stand houdt.

Hij verwijst naar de Bolsa Segura, een programma voor het uitdelen van voedsel aan arme gezinnen dat werd opgestart onder de regering van de vorige president, de sociaaldemocraat Álvaro Colom, en dat zware kritiek kreeg omdat het voor politieke doeleinden zou zijn gebruikt.

“Ze stoppen de bevolking iets toe, maar lossen het fundamentele probleem van ondervoeding niet op”, zegt Aguirre. Hij is voorstander van projecten om graan te verbouwen, met technische bijstand om de landbouweconomie te versterken.

“De middelen voor de strijd tegen ondervoeding zijn minimaal. Het Honger op Nul-programma komt niet van de grond en de strategie is gefragmenteerd, zonder verbindingen tussen de verschillende ministeries die verantwoordelijk zijn voor het plan.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!