Mensenrechten, Rusland, Repressie, Ontvoering, Poetin, Marteling, Moerasplein, Leonid Razvozzjajev, Maksim Loezjanin, Navalny, Konstantin Lebedev, Dozjd, Koordinatsionnyj Sovjet, FSB, Lefortovo, Givi Targamadze, Sergej Oedaltsov, NTV -

De ontvoering van Leonid Razvozzjajev

dinsdag 30 oktober 2012 12:53
Spread the love

Ontvoerd in Kiëv, vastgebonden aan handen en voeten met een kap over het hoofd in een minibus over de Russische grens gevoerd. Onder bewaking van Russische onbekende, gemaskerde mannen naar Moskou gereden, in een kelder gegooid, ondervraagd en bedreigd. Niet het begin van de nieuwe 007 Skyfall, maar de twijfelachtige eer die Leonid Razvozzjajev op 19 oktober en de daaropvolgende dagen te beurt viel.

Razvozzjajev is een Russische activist, lid van het (extreem)linkse Linkse Front en medewerker van Doemalid Ilja Ponomarjov. De bokser uit Siberië vluchtte het land uit nadat pro-Kremlinzender NTV een tweede Anatomie van het Protest had uitgezonden (cf. http://moskoerier.wordpress.com/2012/03/20/ntv-van-vriend-naar-vijand/). Met behulp van beelden van een verborgen camera toont de documentaire op twijfelachtige wijze aan dat Razvozzjajev met andere Linkse Frontlieden Sergej Oedaltsov en Konstantin Lebedev aanzet tot rellen en ordeverstoring. De geheime beelden zouden de activisten tonen in gesprek met Givi Targamadze, een van de leiders van de Georgische Rozenrevolutie in 2003. Het gespreksonderwerp zou een putsch op president Poetin zijn geweest. Oedaltsov en Razvozzjajev doen de beelden af als onzin en Russische bloggers toonden aan dat bepaalde fragmenten verschillende keren te zien zijn, maar dan met andere ondertitels.

Terug naar de kelder. Mensenrechtenactivisten die met de man hebben kunnen spreken, beweren dat Razvozzjajev werd gemarteld en bedreigd. Zijn vastgebonden handen en voeten werden met behulp van een ketting met elkaar verbonden, waardoor hij bijna drie dagen in dezelfde gebogen houding werd gedwongen. Hij kreeg geen eten, mocht niet naar het toilet, werd mishandeld en bedreigd. “Je bent hier op een wetteloze plek, niemand weet dat je nu hier bent, morgen ben je een naamloze put in de grond,” zouden de anonieme mannen gezegd hebben. Ze maakten hem duidelijk dat de enige weg terug op de trappen van de kelder langs een geciteerde schuldbekentenis lag. Razvozzjajev beweert dat hij gedwongen werd de door de mannen opgestelde schuldbekentenis te ondertekenen en voor te lezen in een videoboodschap (die echter nog nergens is opgedoken).

Wanneer de activist vervolgens naar Moskou wordt gebracht en overhandigd wordt aan een politie-inspecteur, is voor Razvozzjajev alles duidelijk: de gemaskerde mannen zijn veiligheidsagenten van de FSB. En ook de mensenrechtenactivisten lijken dat te suggereren. Razvozzjajev zit nu opgesloten in de Lefortovo gevangenis in Moskou, waar ook Konstantin Lebedev vastzit.

Maar de intussen erg mondig geworden oppositiebeweging liet snel van zich horen. Op 27 oktober was er een protestmars in Moskou. Het vertrekpunt was Loebjanka, het gevreesde gebouw van de geheime dienst, eindpunt werd het gebouw van de openbaar aanklager. Om de vijftig meter stapten mensen uit de massa om zich langs te kant van de weg te posteren met een bordje met opschrift “Ik ben tegen repressie en marteling.”. Eenmansacties zijn namelijk zowat het laatste toevluchtsoord van de demonstrerende oppositie, sinds Poetin astronomische boetes invoerde voor ‘illegitieme protestacties’.

De oppositiebeweging lijkt overigens zijn kinderschoenen ontgroeid. Onlangs werd geprobeerd orde in de chaotische, bijzonder gedifferentieerde beweging te scheppen door middel van verkiezingen. Eerlijke verkiezingen is dan ook hét strijdpunt van die beweging en de belangrijkste eis ten aanzien van de heersende macht. In aan de verkiezing voorafgaande debatten op de liberale tv-zender Dozjd’ (Regen) konden de verschillende geregistreerde kandidaten hun ideeën uit de doeken doen. Aleksej Navalny kon met 43.723 stemmen veruit de grootste achterban achter zich scharen. Andere belangrijke oppositieleiders zoals Garri Kasparov, Ksenija Sobtsjak, Ilja Jasjin en Jevgenija Tsjirikova konden zoals verwacht ook op veel stemmen rekenen. Maar ook Razvozzjajev en Lebedev kregen als linkse krachten heel wat stemmen achter hun naam, respectievelijk 12.760 en 7.880. Of deze Koordinatsionnyj Sovjet (Coördinerende Raad) van de Russische oppositie daadwerkelijk voor meer eensgezindheid kan zorgen, valt af te wachten.

De betoging van 6 mei op het Moerasplein naar aanleiding van de derde inauguratie van president Poetin zindert nog steeds na in Rusland. Vele deelnemers of organisatoren gingen aan Razvozzjajev vooraf en vluchtten naar Oekraïne. Niet iedereen werd op dezelfde brutale wijze terug naar Rusland gehaald. De aanpak van het Kremlin wordt meer en meer repressief: een voor een worden 6 mei-betogers aangepakt. Zo werd vandaag bekend dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken naast een emotionele schadevergoeding 40.000 roebel eist van Maksim Loezjanin, een betoger die het aan de stok kreeg met enkele agenten, en de eerste beschuldigde die aan de beurt komt. Van die kleine duizend euro zouden dan nieuwe helmen en kogelvrije vesten voor vier oproeragenten gekocht kunnen worden. Loezjanin is bovendien de enige beschuldigde die meteen schuld heeft bekend.

Een hoop demonstranten zit nog steeds achter tralies in afwachting van een proces.

take down
the paywall
steun ons nu!