Antwerpen, Groenplaats, Mensenrechten, Rusland, Wel jong niet hetero, Homofobie, Homohaat -

Homo’s vernederd op de Groenplaats

Twee homo’s werden donderdagnamiddag vernederd op de Antwerpse Groenplaats. Het ging om een protestactie van de holebivereniging ‘Wel Jong, Niet Hetero’ tegen de Russische wet die zogenaamde homopropaganda verbiedt. “Wij willen politici en sportorganisaties wakker schudden.”

vrijdag 7 februari 2014 06:42
Spread the love

Het is 14u en op de Groenplaats in Antwerpen staat een groepje mensen, dat zich verzameld heeft rond twee jonge mannen. De jongens zitten op hun knieën en worden uitgescholden, bekogeld met eieren en allerlei andere troep. Een van hen is Michiel Vanackere, woordvoerder van de holebivereniging ‘Wel Jong, Niet Hetero’. Die maakte de Antwerpse Groenplaats tijdelijk Russisch grondgebied, naar aanleiding van de Olympische Winterspelen, die morgen beginnen.

“We hebben deze actie eerst en vooral gedaan uit steunbetuiging aan de Russische holebigemeenschap”, vertelt Vanackere, die ons halfnaakt en besmeurd te woord staat. “Daar is men op de hoogte van onze actie en ze appreciëren dit enorm. We willen ook duidelijk maken aan politici en sportorganisaties dat wat in Rusland gebeurt, onaanvaardbare praktijken zijn. We willen dat er dringend een einde komt aan het anti-homobeleid.”

“Onmiddellijk ophouden!”

De reacties van de voorbijgangers waren gemengd. Zo dacht een oudere man dat het om een studentendoop ging. Een andere dame dacht dan weer dat het niet in scene was gezet en riep geschokt dat ze onmiddellijk moesten ophouden met de twee mannen te bekogelen. “Mooi was dat”, aldus Vanackere. “We hopen met dit protest een duidelijk signaal te geven dat het zo niet verder kan.”

Stijn (21) is bewust naar de actie komen kijken om de vereniging te steunen. “Het is een mooie, ludieke actie om het probleem aan te kaarten.” Ook Jorinde (20) steunt het protest: “Dergelijke acties zijn goed om de feiten meer aandacht te geven. Ik vind het zonde dat de meeste mensen niet eens weten wat er allemaal in Rusland gebeurt.”

Wakker schudden

De Antwerpse schepen van Jeugd, Nabilla Ait Daoud (N-VA), was ook aanwezig op de protestactie. “Ik vind het een goede actie om Rusland even wakker te schudden, ze moeten weten dat er dringend iets aan hun anti-homowetten en mensenrechten in het algemeen moet veranderen”, zegt ze.

Ait Daoud gaat zelf niet kijken naar de Winterspelen, maar meent dat zo’n actie zeker nodig is. “We moeten gebruik maken van onze aanwezigheid in Rusland om de anti-homowetten onder de aandacht te brengen. Vanuit Vlaanderen is er ook geen delegatie die naar Rusland gaat, enkel een sportieve delegatie. Een sportieve boycot zou enkel de sporters raken en dat is absoluut niet de bedoeling. De sporters mogen niet het slachtoffer zijn van de politiek”, voegt Ait Daoud er nog aan toe.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Elvin Vanzeebroeck, foto’s: Liesbeth Knaeps

take down
the paywall
steun ons nu!