Stampmedia, Mensenrechten, Olympische winterspelen, Homofobie, Sotsji -

Schone schijn is ook olympische discipline

Vandaag gaan de 22ste Olympische Winterspelen van start in Sochi, Rusland. Zoals dat vaak gaat tijdens grootse sportevenementen, zal ook nu de harde realiteit even plaats moeten ruimen voor de schone schijn.

vrijdag 7 februari 2014 19:53
Spread the love

Critici, activisten en niet-sportjournalisten: stop de activiteiten. Vanaf vandaag tot en met 23 februari telt er maar één ding: de 22ste Olympische Winterspelen. We vergeten even alle miserie tijdens deze hoogtijd van brood en spelen. En we sluiten vooral even de ogen voor de mistoestanden in gastland Rusland, dat zo vriendelijk was Sochi te ontruimen van straathonden en holebi’s enkel toe te laten “als ze zich maar hetero gedragen”.

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar het is sterker dan mezelf. Ik slaag er niet in, meer nog, ik weiger om mee te stappen in de euforie die er hangt rond grootse sportevenementen waarachter tragedies schuilgaan. Van bijna-slaven die de WK-stadions in Qatar moeten bouwen, en daar het leven bij laten, tot flagrante schendingen van dieren- en mensenrechten in Rusland. Zulke zaken vergeten ‘omdat sport een feest moet zijn’: nee. Jamais. Nog liever halfnaakt midden op de Groenplaats zitten om me te laten bespuwen en bekogelen met eieren.

Kom uit uw kot

En dat moeten ook twee leden van ‘Wel Jong Niet Hetero’ (WJNH) gisteren gedacht hebben. Woordvoerder, en homo, Michiel Vanackere en een collega lieten zich vrijwillig vernederen op klaarlichte dag in het midden van het Antwerpse plein uit protest tegen de anti-homowet in Rusland.

Een actie die heel wat aandacht trok en waar zelfs de Antwerpse schepen van Jeugd, Nabilla Ait Daoud (N-VA), even voor langskwam. Nobel, ware het niet dat haar reactie ronduit tenenkrullend, en tekenend voor de heersende consensus, was. “Ik vind het een goede actie om Rusland wakker te schudden”, tekende StampMedia op. “Maar een sportieve boycot zou enkel de sporters raken en (…) zij mogen niet het slachtoffer zijn van de politiek.”

Beste schepen, deze actie moet niet Rusland wakkerschudden. Deze actie, en de vele andere die eerder plaatsvonden, dienen om mensen zoals u wakker te schudden: politici. Maar ook ministers, ambassadeurs en sportcoryfeeën. De kans is klein dat Poetin zich bezorgd in de haren, nou ja, krabde door de actie van WJNH. Wij kunnen immers niet meer doen dan het signaal geven dat we van jullie, onze verkozenen, verwachten dat jullie onze grieven meenemen én kracht bijzetten.

Bovendien zou een sportieve boycot niet “enkel de sporters raken”. Stel je voor: de duurste Winterspelen ooit en geen hond die komt opdraven. Vladimir zou vaak op homo-erotische wijze in blote bast op tijgers moeten jagen om zo’n deuk in zijn imago te herstellen. En ja, u heeft een punt met “sporters mogen niet het slachtoffer zijn van de politiek”. Maar er zou dan ook niémand slachtoffer mogen zijn van het soort politiek dat in Rusland bedreven wordt.

Bijzaak

Maar vanaf vandaag zeggen we dus met z’n allen: “’t Is een schande, maar kom, laat ons dat deze twee weken even vergeten en genieten van de pracht van de sport.” Dat er ondertussen meer dan 400 groepen van homohaters, goed voor zo’n 200.000 schoften, haast straffeloos door Rusland waren: bijzaak tot na 23 februari. Terwijl wij genieten van kunstschaatsen, curling en bobsleeën blijven alle Russische holebi’s beter thuis.

Julius Caesar legde er de basis voor, maar het blijft me verbazen hoe het blijft werken, dat brood en spelen. Organiseer iets groots en je houdt de meute in de hand. Gaybashing, politieke dissidenten naar strafkampen, honden afslachten, ja ja, het zal allemaal wel zijn, maar de Spélen! Jon Stewart, het genie van ‘The Daily Show’, had het onlangs over de kracht van Fox News om de aandacht af te leiden van wat ertoe doet. Hij verwees daarvoor naar de geweldige ‘Squirrel!’-scène uit de Pixar-film ‘Up’ waar de honden steevast afgeleid worden omdat ze ergens een eekhoorn denken te zien. Wel. De Winterspelen zijn die eekhoorn. Elke dag worden holebi’s aangevallen in Rusland, uitgescholden, geslagen en zelfs… SQUIRREL!

“Hot. Cool. Yours”, luidt de slogan van deze 22ste Winterspelen. Wel. Ik word er warm noch koud van. En ze zijn al zeker niet ‘de mijne’, ondanks de erg strakke pakjes van de atleten. Ik blijf erbij: als je van dit evenement echt een feest wilt maken, wat sport blijkbaar hoort te zijn, dan sluit je als gastland niemand uit. En al zeker niet de holebi’s. Want als je écht een goed feestje wilt, dan moet je net bij de homo’s zijn.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Gunther Malin, illustratie: Liesbeth Knaeps

take down
the paywall
steun ons nu!