Demonstranten bij het parlement in Madrid (Foto: europeans against the political system)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Griekenland, Italië, Anti-fascisme, Spanje, Bezuinigingsbeleid, Demonstraties -

Nee tegen bezuinigingen en nee tegen fascisme

Het afgelopen weekend van 27 en 28 oktober trokken in verschillende Europese steden wederom mensen de straat op: in Madrid en Barcelona tegen het bezuinigingsbeleid van de Spaanse regering, in Athene tegen het fascisme dat zich met schrikbarende snelheid verspreidt en in Italië was het 'No Monti-day'.

maandag 29 oktober 2012 18:46
Spread the love

Na 25S (25 september) vond dit weekend in Spanje haar opvolger 27O plaats: een protestmars van Plaza de España naar Plaza de Neptuna in Madrid, om daar het parlement te omringen. Na de tocht van 2,3 kilometer die begeleid werd door een zwaarbemande politie-escorte kwamen de demonstranten bij het parlement aan, dat wederom beschermd werd door metalen hekken en politiemacht.

Daar aangekomen keerden zij het parlement de rug toe en hielden een minuut stilte om hun onvrede met de Spaanse begroting voor 2013 te uiten. Die begroting werd een paar weken geleden door premier Mariano Rajoy naar buiten gebracht en bevat zeer zware bezuinigingsmaatregelen die de Spaanse economie uit het slop moeten trekken, maar ondertussen de gemiddelde Spanjaard enorm hard treffen in zijn inkomen.

Het precieze aantal mensen dat de straat op is gekomen in Madrid is onduidelijk: gesproken wordt van duizenden, uiteenlopend van 4.000 tot 40.000. Luchtfoto’s laten een mensenmassa zien. Eerder op de dag demonstreerden ook 3.000 politieagenten tegen de maatregelen uit de nieuwe begroting, zij werden gadegeslagen door hun collega’s die aan het werk waren om de orde tijdens de betogingen te bewaren. Ook in Barcelona is geprotesteerd.

Gouden Dageraad

Niet alleen hebben de drastische bezuigingen in Griekenland ertoe geleid dat de werkloosheid spectaculair is toegenomen, ook heeft de economische situatie een toenemend gehoor aan fascistische bewegingen in gang gezet. Extreemrechtse en neonazistische partij Gouden Dageraad staat in de recentste peilingen op 14 procent van de stemmen, maar liefst het dubbele van het aantal dat de partij in de verkiezingen in juni verkreeg.

In 2009 was de partij goed voor slechts 0,29 procent van de stemmen: een toename dus van 13,71 procent in drie jaar tijd. Verontrustend, gekeken naar belangrijkste boodschap: immigranten zijn de schuld van alle ellende en moeten het land uit. De partij helpt verhuurders om immigranten uit hun huis te zetten en zorgt voor voedsel, beveiliging en advocaten: alleen voor ‘echte’ Grieken. Ook schuwt Gouden Dageraad geen geweld: immigranten die op straat in elkaar geslagen worden zijn inmiddels schering en inslag in Griekenland.

Gelukkig zijn niet alle Grieken mee met de fascistische boodschap van Gouden Dageraad en bestaan er antifascisme bewegingen die met demonstraties laten zien dat zij tegen het fascisme zijn. Zo ook op 28 oktober, een nationale herdenkingsdag voor de Griekse deelname aan de Tweede Wereldoorlog in 1940. In verschillende delen van Athene werd geprotesteerd tegen het fascisme: scholieren droegen een antinazisymbool tijdens de parade voor de herdenking en een groep van zo’n 200 mensen riep slogans tijdens het leggen van kransen door politici bij een momument voor de gevallen soldaten.

‘No Monti-day’

Linkse partijen en bewegingen in Italië riepen zaterdag 27 oktober uit tot ‘No Monti-day’, waarop geprotesteerd werd tegen de zware bezuinigingen die de regering-Monti doorvoert om de economische problemen het hoofd te bieden. Ook daar is er een forse toename van de werkloosheid, met name onder jongeren, al is de jongerenwerkloosheid nog niet zo hoog als die in Spanje, waar meer dan de helft van de jongeren zonder job zit.

De demonstraties vonden doorheen het hele land plaats, maar in Rome kwamen veruit de meeste mensen bijeen: rond de 30.000. De organisatie sprak zelfs van een aantal tegen de 100.000. De demonstranten droegen naast borden en spandoeken ook maskers van eerste minister Mario Monti en poppen van onder andere Silvio Berlusconi, Angela Merkel en Barack Obama.

take down
the paywall
steun ons nu!