Armsten hardst getroffen door extreem weer
Verslag, Nieuws, Wereld, Klimaat -

Armsten hardst getroffen door extreem weer

PANSALGOLLA — Het oude adagium dat de natuur geen onderscheid maakt, lijkt in landen als Sri Lanka niet meer op te gaan. De armen lijden hier het meest onder de extreme weersomstandigheden.

zondag 28 oktober 2012 17:57
Spread the love

Gamhevage Davandanda, een boer uit het afgelegen dorp Pansalgolla in het noordelijke district Polonnaruwa, heeft moeite afwisselende periodes van droogte en overstromingen te overleven.

Na hevige neerslag in februari vorig jaar, zagen ingenieurs zich gedwongen overtollig water weg te sluizen naar hectares landbouwgrond. Ook het kleine stuk land van Davananda kwam onder water te staan. Hij raakte zijn volledige rijstoogst kwijt. Een harde klap, want hij is met zijn gezin volledig afhankelijk van het verbouwen van rijst.

Dit jaar ging zijn oogst deels verloren door droogte. “Het ene jaar is alleen maar regen, het andere jaar alleen maar zon. Een tussenweg is er niet meer”, zegt Davananda, die bang is zich steeds dieper in de schulden te moet steken om te overleven.

Sloppenwijken

De kans dat deze extremen van voorbijgaande aard zijn, is heel klein, zegt W.L. Sumathipala, voormalig hoofd klimaatverandering van het ministerie van Landbouw. Het Centraal Noodhulpfonds van de VN (CERF) constateerde in het meest recente jaarrapport dat klimaatgebeurtenissen zoals extreme droogte, overstromingen en stormen vaak blijvende consequenties hebben voor de gezondheid, het levensonderhoud en welzijn van de meeste arme en kwetsbare groepen in de wereld.

Momenteel leeft 8,9 procent van de 21 miljoen Sri Lankanen onder de armoedegrens. Van deze mensen lopen de armen in stedelijke gebieden waarschijnlijk de grootste risico’s, zegt Abha Joshi-Ghani, hoofd van de eenheid Stedelijke Ontwikkeling en Lokaal Bestuur van de Wereldbank. “Deze mensen zijn kwetsbaar omdat ze op plaatsen gevaarlijke plaatsen wonen waar niemand anders wil wonen.”

De Britse hulporganisatie Homeless International schat dat 12 procent van de stedelijke bevolking van 3 miljoen mensen op Sri Lanka in sloppenwijken woont.

Hogere temperaturen

De Sri Lankaanse hoofdstad Colombo had sinds 2007 al tientallen keren te maken met overstromingen. Sommige plekken liepen na 30 minuten hevige neerslag al onder water. Dit heeft deels te maken met de slecht afvoer in de stad. Maar ook nam de neerslag in de afgelopen jaren in hevigheid toe.

Het ministerie van Milieu zegt dat de Colombo, en ook andere regio’s in het westen van het land, in te toekomst moeten rekenen op nog meer natte dagen en “periodes met intense regen.”

De rijstboeren daarentegen moeten zich vooral voorbereiden op droogteperiodes. Landbouwgebieden in het oosten en noorden, inclusief Polonnaruwa, zullen naar verwachting niet alleen te maken krijgen met minder neerslag, maar ook met hogere temperaturen. Volgens de Centrale Bank kan een temperatuurstijging van 0,5 graden leiden tot 5 procent minder rijstopbrengst.

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft de ernstige droogte in het noorden van Sri Lanka in de eerste negen maanden van dit jaar gevolgen voor 1,3 miljoen mensen. Experts schatten dat opbrengst bijna 29 procent lager zal zijn. Negentien procent van de gewassen is al verloren gegaan.

take down
the paywall
steun ons nu!