Kans op epilepsie groter in arme landen
Nieuws, Wereld, Samenleving, Gezondheid, Malaria, Algemene Vergadering VN, Epilepsie -

Kans op epilepsie groter in arme landen

In arme landen zijn er dubbel zoveel mensen met epilepsie als in hogere-inkomenslanden. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Oxford en het Peruaanse Nationaal Instituut voor Neurologische Wetenschappen in een studie.

maandag 1 oktober 2012 18:05
Spread the love

De behandeling van epilepsie is tegenwoordig vlot beschikbaar en niet zo duur. Toch zou meer dan 60 procent van de mensen in de lage- en middeninkomenslanden geen epilepsiebehandeling opstarten. Dat cijfer ligt nog hoger in de plattelandsgebieden.

Vaak rust er een stigma op de ziekte waardoor mensen geen juiste behandeling aangaan. Zo wordt epilepsie soms nog gezien als een aandoening veroorzaakt door hekserij of vervloeking. Vaak gaan epileptische kinderen daarom niet naar school, wat hun kansen op een betere toekomst nog verkleint.

VN

De onderzoekers roepen de internationale en nationale gezondheidsautoriteiten op om epilepsie in de lage- en middeninkomenslanden aan te pakken. “Epilepsie werd niet vermeld op de Algemene Vergadering van de VN in New York onder de niet-overdraagbare ziekten, en toch heeft de aandoening een belangrijk aandeel in de gezondheidszorg”, zegt hoofdauteur en kinderpsychiater Charles Newton van de Universiteit van Oxford.

“Veel mensen weten zelfs niet dat ze een aandoening hebben die behandeld kan worden.” Bovendien is de behandeling van epilepsie erg kosteneffectief.

Malaria

De voornaamste risicofactoren voor het ontwikkelen van epilepsie zijn zaken zoals hoofdletsel, slechte neonatale zorg en infectieziekten veroorzaakt door parasieten.

Charles Newton, die gedurende vijf jaar onderzoek verrichte in vijf verschillende Afrikaanse landen, ontdekte bovendien dat er ook een verband bestaat tussen de hoge aanwezigheid van epilepsie in Afrika en de mate waarin kinderen er op jonge leeftijd in aanraking komen met de infectieziekte malaria. De neurologische schade die ze hierdoor in de hersenen kunnen oplopen, kan later epilepsie veroorzaken.

take down
the paywall
steun ons nu!