Reclame in de Amerikaanse media in de jaren '70
Nieuws, Wereld, Politiek, VS, Iran, Kernenergie, Mossadegh, Sjah, Advertentie -

VS pro Iraanse kernenergie! Althans in de jaren zeventig

De kerel op deze foto is de sjah van Iran. Die zette in 1953 de democratisch verkozen regering van Mossadegh af en installeerde een brutale dictatuur. Mossadegh had immers de Britse petroleumbedrijven genationaliseerd. Foei. De sjah was een zeer betrouwbaar westers bondgenoot (tot hij zelf in 1979 aan de dijk werd gezet door het huidige regime). De advertentie verscheen in de jaren zeventig in Amerikaanse media. Kernenergie in Iran, het kon blijkbaar ooit.

maandag 17 september 2012 10:30
Spread the love

Vertaling van de advertentie:

Raad eens wie er kerncentrales bouwt?

De sjah van Iran zit boven op één van de grootste oliereserves in de wereld.

Toch is hij twee kerncentrales aan het bouwen en hij plant er nog twee meer, om elektriciteit te produceren voor zijn land. Hij weet dat de olie ooit opraakt en dat de klok tikt.

Hij zou die kerncentrales echter niet bouwen als hij twijfels had over hun veiligheid. Dan zou hij wachten. Zoals ook vele Amerikanen zouden doen.

De sjah weet dat kernenergie niet alleen economisch is, maar ook een bewonderenswaardige 30 jaar veiligheid kan voorleggen, een prestatie die ook goed genoeg is voor de inwoners van Plymouth, Massachussets. Die hebben met bijna 4 tegen 1 voor een nieuwe kerncentrale gestemd. Wat aantoont dat je niet helemaal tot in Iran moet gaan om goedkeuring voor kernenergie te vinden.

Kernenergie. Het antwoord van vandaag.

Boston Edison, Eastern Utilities Associates, New England Power Company, Public Service Company of new Hampshire, New England Gas and Electric Companies

(Vertaling Lode Vanoost)

take down
the paywall
steun ons nu!