Steeds meer Latijns-Amerikaanse zestienjarigen mogen stemmen
Nieuws, Jongeren, Argentinië, Stemrecht -

Steeds meer Latijns-Amerikaanse zestienjarigen mogen stemmen

BUENOS AIRES — In steeds meer Latijns-Amerikaanse landen mogen zestienjarigen stemmen. Nu is ook Argentinië van plan de minimumleeftijd te verlagen.

maandag 17 september 2012 17:57
Spread the love

In Cuba, Brazilië, Ecuador en Nicaragua mogen zestienjarigen al stemmen. In Cuba en Nicaragua is het verplicht, in Ecuador en Brazilië is het optioneel.

In Argentinië lijkt het parlement flink op weg om een voorstel goed te keuren om de minimumleeftijd van achttien naar zestien jaar te verlagen.

Het voorstel werd ingediend door het Front voor de Overwinning, een centrumlinkse tak van de peronistische Justitialistische Partij. Het Front voor de Overwinning, dat een absolute meerderheid heeft in het parlement, wil zo tot “meer burgerschap” komen bij de jongeren.

Beïnvloedbaar

“Een adolescent is even beïnvloedbaar als een veertigjarige, en wachten tot je achttiende verandert niet veel”, zegt de zeventienjarige Nicolás Cernadas, ondervoorzitter van het studentencentrum in een secundaire school in Buenos Aires. “Ik ben niet dom tot aan mijn volgende verjaardag, net zomin als ik me ineens van alles bewust zal zijn omdat ik achttien word.”

Het debat begint nu ook in Bolivia, Chili en Uruguay.

In Chili hebben de grote studentenbetogingen van de laatste jaren de indruk versterkt dat jongeren rechten hebben en vanaf hun zestiende moeten kunnen stemmen, zegt senator Alejandro Navarro van de linkse Movimiento Amplio Social (MAS). Het voorstel om de leeftijd te verlagen is bij het parlement ingediend, maar hij verwacht niet dat het de steun krijgt van de centrumrechtse meerderheid.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!